U cilju podizanja svesti javnosti  o značaju zaštite životne sredine, nizom aktivnosti u 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije do kraja ove godine će biti sprovedena kampanja Gde je tvoj prag odgovornosti?“.

Među najvećim ekološkim problemima koji tište stanovnike ovih opština izdvajaju se odlaganje otpada, nemogućnost recikliranja i  zagađenje reka.

Kampanja „Gde je tvoj prag odgovornosti?“ počinje 16. septembra, na Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, zabavnim i edukativnim programom za decu u vrtićima „Poletarac“ u Tutinu i „Pčelica“ u Vladičinom Hanu.

Tokom kampanje, narednih meseci će biti organizovane akcije čišćenja i sakupljanja komunalnog otpada i ulična dešavanja u kojima se očekuje veliki odziv građana, kao i niz radionica i obuka, kako bi se stanovnici odabranih opština podstakli da stvaraju ambijent u kojem je zaštita životne sredine jedan od razvojnih prioriteta svake lokalne zajednice.

Gde je tvoj prag odgovornosti

Kampanja „Gde je tvoj prag odgovornosti?“ će obuhvatiti sledeće opštine: Blace, Žitorađu, Kuršumliju, Prokuplje, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđu, Crnu Travu, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulicu, Trgovište, Ivanjicu, Novu Varoš, Novi Pazar, Priboj, Prijepolje, Rašku, Sjenicu i Tutin.

Najveći ekološki problemi zajednički za sve opštine su odlaganje i nemogućnost recikliranja otpada, rezultat je nedavno sprovedene ankete za potrebe kampanje među predstavnicima lokalne samouprave, medija, nevladinih organizacija i kompanija. Na listi problema slede zagađenje reka i emitovanje otrovnih gasova.

Kao prioritet i najveći izazov u zaštiti životne sredine, stanovnici najčešće pominju problem divljih ili nedovršenih deponija. U Vranju i okolnim opštinama posebno se naglašava potreba saniranja i završetka proširenja deponije „Meteris“.  Pored toga, kao jedan od najvećih ekoloških problema u ovoj opštini i drugim mestima južne Srbije navodi se zagađenje vodotokova i stoga se traži hitna izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda i čišćenje rečnih korita. Na jugozapadu Srbije, istaknuta je potreba završetka radova na deponiji „Banjica“, namenjenoj opštinama Prijepolje, Priboj, Sjenica i Nova Varoš. Ova deponija bi znatno doprinela manjem zagađenju Lima, nekada jedne od najčistijih evropskih reka.

U većini opština, nedostatak ekološke svesti i kulture odgovornosti građana prema prirodi ističe se kao jedna od najvećih prepreka u stvaranju boljeg i zdravijeg odnosa prema životnoj sredini. Upravo iz ovog razloga, slogan „Gde je tvoj prag odgovornosti?“  poziva sve građane da se aktivno uključe u zaštitu životne sredine, jer na taj način čine dobro i sebi i svojoj okolini.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, kampanja se sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, u saradnji sa konsultantskom agencijom Executive Group i udruženjem građana Generator iz Vranja.