Podizanje prvog lavirint-parka u Srbiji počelo je danas na beogradskoj Adi Huji, u “Supernatural parku” sadjenjem 2.000 sadnica poluzimzelenog žbunja – ligustruma, na kružnom prostoru prečnika 26 metara.

web_lavirint

Prve biljke su posadili generalni direktor kompanije Telenor Uve Fredhajm i osnivač “Supernatural pokreta” Srdjan Stanković.

Posle akcije u kojoj su učestvovale i poznate ličnosti, kao i zaposleni u Telenoru, u “Supernatural parku” – kako se sada naziva špic Ade Huje, održane su ekološke radionice za decu, o reciklaži, čaju, lekovitom bilju i organskoj hrani.

Stanković je agenciji Beta kazao da se sadjenjem ligustruma i sedam “kovrdžavih vrba” koje su najidealnije drvo za podunavski pojas, nastavlja revitalizacija Ade Huje.

Naglasio je da je prvi park-lavirint i umetničko delo – u sredini je skuptura Viktora Kiša, a u lavirintu će biti i sedam klupa za odmor.

Biće potrebna jedna ipo do dve godine da danas zasadjeno žbunje koje je i najbolje rešenje za živu ogradu na Adi Huji, dostignu punu formu – do dva metara.

Stankovičh je podsetio da će 27. aprila na Adi Huji biti “Osmi Supernatural festival” na kojem će se govoriti o Dunavskoj strategiji, kulturi Podunavlja.

Organizovaće se i mali sajam ekoloških organizacija, i pijaca lokalnih proizvodjača autentičnih domaćih proizvoda.

Izvor: Zelena Srbija