Uz predstavnike preduzeća RTB “Bor” početku radova prisustvovavao je i ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić koji je naglasio da se mora raditi brzo i da očekuje da će posao biti završen “za 30 do 40 dana”.

“Radovi na sanaciji jalovišta su od danas zvanično počeli i svi će biti tu dok se sve ne završi”, rekao je Ilić dodavši da će, uz postojeću biti angažovana i dodatna mehanizacija.

On je rekao da se radi sve što je neophodno kako bi se zaustavilo oticanje iz jalovišta u reku i sprečilo ulivanje teških metala. Prema njegovim rečima, to će biti urađeno putem i filtera za prečišćavanje koji će biti ugrađeni u branu.

“Biće tu izgrađeno i više manjih brana a kanalima i cevima ćemo sprovoditi sve što otiče u centralni vod tako da ćemo time zaštiti reke od jalovišta”, objasnio je on.

Ilić je naveo i da je RTB “Bor” obezbedio besplatno sve mašine i radnike dodavši da su besplatni i metalni šipovi koji će se pobadati kako bi se sprečilo obrušavanje zemlje.

“Iz budžeta će morati da se plati beton, armatura i cevi… i to je negde maksimalno oko 16 miliona a može da bude i nešto manje”, rekao je Ilić.

Izvor: N1