Voda sa seoskog vodovoda u Zajači, kod Loznice nije ispravna za piće i pripremu hrane, i dok se očekuju najnoviji rezultati analize Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, stanovištvu je obezbedjena pitka voda cisternama JKP “Vodovod i kanalizacija”.

2935541_voda-cisterna-t

Prema rezultatima koji su u petak stigli u ovu mesnu zajednicu i Gradsku upravu Loznica, od 10 uzetih uzoraka, sedam je neispravno zbog prisustva povećane koncentracije teških metala, dok je u pet registrovano i prisustvo bakterija indikatora fekalnog zagadjenja.

Član Gradskog veća Dobrosav Dobrić rekao je u ponedeljak novinarima da se na terenu neprekidno nalaze ekipe JKP “Vodovod i kanalizacija” i “Naš dom”, kao i da su tokom vikenda očišćeni kaptažni bazeni i drenažni kanali, kako bi se utvrdila količina otpadnih materija u vodovodu.

“Izvršena je i dezinfekcija rezervoara hlorom, a nakon današnjeg uzimanja uzorka sa svih izvorišta, utvrdiće se da li je zagadjenje nastupilo kao posledica nekakvih eruptivnih pomeranja, pri čemu su teški metali dospeli u vodu sa površine ili iz dubine zemlje, tako što je voda “udarila” u neku rudnu žicu koja je dovela do nedozvoljene količine teških metala u njoj”, pojasnio je Dobrić.

Problem sa zagadjenjem vode u Zajači, mogao bi ubrzati najavljenu izradu centralnog magistralnog vodovoda od Loznice do Zajače.

“Gradska uprava trenutno ne može samostalno da isfinansira taj projekat, ali smo planirali da u saradnji sa Republikom u ovoj godini rešimo pitanje vodosnabdevanja Zajače”, rekao je Dobrić.

U medjuvremenu, ako nova analiza pokaže dalje zagadjenje vode, nastaviće se sa hlorisanjem izvorišta, koji će od erozije zemljišta biti fizički zaštićen betonskim ogradama.

Izvor: Zelena Srbija