I ove godine je urednik e-magazina Ekologija i Zelenih strana, Željko Stanković, učestvovao u novinarskom žiriju koji je birao dobitnika nagrade “Zeleni radio – ekološki doprinos godine”.

zeleniradio1

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Zeleni radio – ekološki doprinos godine”  je reditelj Petar Lalović. To je na javnoj sednici, u emisiji “Čekajući vetar” Radio Beograda 2, svojim glasovima odlučio novinarski žiri, sastavljen od 17 novinara iz čitave Srbije.
Petar Lalović je više od pola veka posvetio prirodi u kojoj je snimio oko dvesta filmova. Šira javnost najbolje pamti njegove filmove “Ptice koje ne polete” i “Poslednja oaza”.

Nevidljivi intimni svet životinja učinio je bliskim čoveku. Lalović je gledaocima poklonio najlepši pogled na prirodu izbliza – da je razumeju, ponove zavole, vrate joj se i sačuvaju je.
Najnoviji film “Beogradska oaza”, koji je publika imala priliku prošle godine da vidi, ovaj neumorni ljubitelj prirode snimio je u svojoj devetoj deceniji na Velikom ratnom ostrvu, želeći da prikaže carstvo životinja, rezervat biljnog sveta i fabriku zdravog vazduha usred beogradske metropole.
 Za svoj opus, koji čine dokumentarni, igrani filmovi i TV serije, dobio je više od 150 priznanja kod nas i u svetu.
Nagrada “Zeleni radio – ekološki doprinos godine” svečano će biti uručena 17. juna, na Svetski dan borbe protiv isušivanja i poplava.