Sajt Ekologija je pisao o ovome još proletos, a evo još priče o pčelama i pesticidima:

U periodu od četiri nedelje istraživači pod vođstvom Ričarda Džila izložili su oko 40 kolonija bumbara neonikotionidu i piretroidu, odnosno hemikalijama sličnim nikotinu kojima se usevi raznih vrsta štite od skakavaca, biljnih vaši i drugih štetočina. „Hronično izlaganje ometa potragu za hranom i povećava smrtnost radilica, što dalje dovodi do značajnog pada u priraštaju novih jedinki i uspehu kolonije“, kažu naučnici u izveštaju za časopis „Nature“ (Priroda).

Drugim rečima, izlaganje pesticidima povećava sklonost ka propadanju kolonija. Istovremeno, Ujedinjene nacije procenjuju da jedna trećina hrane biljnog porekla zavisi od oprašivanja. Izveštaj UN iz 2011. godine kaže da aktivnost pčela i drugih oprašivača poput leptira, tvrdokrilaca i ptica donosi oko 153 milijarde evra privredi, ali i da ta aktivnost u mnogim zemljama opada.

Nalazi pokazuju koliko je važno testiranje kojim bi se osiguralo da pesticidi ne škode pčelama. Upravo zbog ugrožavanja pčela, Francuska je zabranila pesticid koji je u junu razvila švajcarska grupa agrohemičara Singenta.

Odvojeni izveštaj, međutim, upućuje na mane u ovom istraživanju. Džulijet Ozborn, sa Univerziteta Ekster u Engleskoj, napisala je u istom magazinu da studija pokazuje da je potrebno razumeti sve faktore koji mogu da naškode pčelama. „Na primer, za sada nemamo nikakav ubedljiv prikaz efekata pesticida na kolonije pčela, u poređenju sa efektima parazita, patogena i potrage za hranom,“ napisala je Ozbornova.

Više na DW