Da li biste kupili cipele ili patike napravljene od smeća iz okeana?

Adidas je ušao u partnerstvo sa organizacijom Parley for the Oceans da bi razvili materijale napravljene od plastičnog otpada iz okeana. Parley for the Oceans je tim umetnika, novinara, arhitekti i naučnika koji ukazuju na najveće probleme u svetskim okeanima.

Plastika – od plastičnih kesa preko flaša do sitnih mikrokomada plastike – predstavlja ogroman rizik za morski život i ekosistem. Neverovatnih 8 miliona tona plastike se svake godine baci u okeane i prouzrokuje štetu u iznosu od 13 milijardi dolara godišnje.

„Naši okeani će biti uništeni i nema mnogo vremena da to sprečimo. Niko to ne može rešiti sam. Svako mora biti deo rešenja. A saradnja je magična formula.“, kaže Siril Guč, osnivač Parley for the Oceans.

Osim Adidasa, mnoge druge velike kompanije pojačavaju svoju održivu praksu. Kompanija Patagonia koja proizvodi odeću za planinare pokušava da izbaci otrovne hemikalije iz svojih materijala. H&M je najveći kupac organskog pamuka na svetu.

Adidas, sa firmama Nike i Puma, je uložio dosta napora da eliminiše sve opasne hemikalije iz lanca nabavke i iz čitavog životnog ciklusa njihovih proizvoda do 2020.godine. Kritika Greenpeace-a od prošle godine je očigledno urodila plodom.