NAJROBI – Agencija za zaštitu životne sredine UN upozorila je u najnovijem izveštaju da će svetska populacija pčela nastaviti da se smanjuje ako ljudi ne promene način na koji se odnose prema planeti.

Severna Amerika, Evropa i Bliski istok, kao i delovi Azije, ugroženi su opadanjem broja pčela, navodi se u izvesstaju.

Da bi se sprečio takav trend, Agencija predlaže da se zemljoradnici upute i motivišu da zaštite staništa pčela, uključujući i najvažnije cvetne biljke.

Ministarstvo za poljoprivredu SAD saopštilo je da su kolonije za proizvodnju meda opale sa 5,5 miliona jedinki u 1950. na 2,5 miliona u 2007.

Pčele su neophodne da bi zaprašile useve koji hrane sve brojnije svetsko stanovništvo.

Od 100 vrsti biljaka koje pružaju 90 odsto svetske hrane, čak 70 odsto oprašuju pčele, navodi se u izveštaju UN.

“Ljudski rod stvorio je iluziju da u 21. veku ima tehnološku sposobnost nezavisnu od prirode”, rekao je direktor programa UN za zaštitu životne sredine. “Pčele pokazuju realnost da smo više, a ne manje zavisni od prirodnih procesa u svetu koji ima blizu sedam milijardi stanovnika”.

Globalna ekonomija i trgovina doprinose nestanku pčela. Nove vrste uzročnika bolesti putuju iz jednog regiona u drugi posredstvom transporta robe, naglašeno je u izveštaju.

Piter Nojman, koautor izveštaja, rekao je da je transformacija ruralnih područja pokrenula opadanje populacije divljih pčela i drugih oprašivača. Manjak je prevazidjen kolonijama i “industrijskim” polenima.

“Moramo biti pametniji u pogledu upravljanja polenima, ali još važnije, treba bolje da se ophodimo sa prostranstvima gde pčele žive kako bi vratili divlje pčele na zdraviji i održiv nivo”, rekao je Nojman.

Jedan od izvora smanjenja broja pčela je i “varroa mite”, parazit koji ubija pčele u Evropi, Severnoj Americi, Japanu i na Bliskom istoku, navodi se u izveštaju.