Iako osnovano tek prošle godine, 5. decembra 2011, subotičkoUdruženje “COSMO  je ostvarilo fantastičnu prohodnost projekata. Nismo sigurni, neka utvrdi istraga, ali imamo novinarsko-istraživački dojam da je ovo udruženje u tesnoj vezi sa porodicom Dulić, možda zbog nevažne činjenice da se nalazi u zgradi koju je izgradila firma “DG COMPANY”, pukim slučajem u vlasništvu Oliverovog oca Ivana, istoimenog prezimena kao Modest.

Za samo nekoliko meseci neprofitnog i politički izuzetnog angažmana, na račun ovog novokomponovanog udruženja slilo se više od milion dinara, tačnije 596.000 dinara koje su uplatili grad Subotica u kome je gradonačelnik Modest Dulić i naravno, Ministarstvo životne sredine, koje je pripalo njegovom rođenom i sposobnijem bratu Oliveru Duliću. Drugim rečima, gde god su tražili pare – dobili su ih.

Odlukom o dodeli sredstava po osnovu Konkursa za sufinansiranje projektnih aktivnosti udruženja građana u 2012. godini, Skupština grada Subotice je udruženju Cosmo dodelila 60.000 dinara za projekat “Mala eko škola” već 4. aprila 2012, zlu ne trebalo, pre parlamentarnih izbora.

Kako je cirka 500 evra novac za koji se Dulići ne saginju ni na ulici, ubrzo je, 22. maja 2012,
reagovalo Ministarstvo Dulićeve životne sredine, darujući sa oduševljenjem svega 350.000 dinara udruženju Cosmo za krucijalni projekat “Malim korakom na velika vrata u poboljšanju energetske efikasnosti”.

Potom je Dulićevo ministarstvo, u okviru akcije “Veliko spremanje Srbije” (u interesu ometanja istrage nema datuma na ovom državnom i zvaničnom dokumentu), odobrilo udruženju Cosmo (redni broj 29) još 186.000 dinara za “Akciju čišćenja Selvinog rova”.

Uvidevši da u okviru interesne i međusobno ucenjenje koalicije nema bojazni da bi neko mogao uočiti ovaj metod prelivanja budžetskog novca na privatne račune, Ministarstvo za Dulićevu sredinu je, opet bez datuma, bilo na putu da odobri sredstva za projekat “Kako štitimo ozonski omotač?”, ali je nešto zapelo sa nepotpunom dokumentacijom. Normalno, udruženje Cosmo, verovatno je specijalizovano za zaštitu ozonskog omotača, i kao takvo nema razloga da ne dobije i dodatnih 419.000 dinara za namenski projekat živopisnog naziva “Ozonka”, što već sasvim dovoljno govori o stručnosti udruženja.

Više u e-novinama