Današnji svet teško je zamisliti bez plastike, ali ona predstavlja i veliki ekološki problem. Ambalaža napravljena od algininske kiseline i kalcijum-hlorida mogla bi da predstavlja budućnost pakovanja tečnosti.

Oho, foto 3

Njeni tvorci, trojica studenata dizajna u Londonu, Rodrigo Garsija, Pjer Paslijer i Giljem Kuš, nazvali su ambalažu Oho, a objašnjavaju da može da se proizvede u različitim veličinama, da higijenski potpuno štiti tečnost i košta tek dva centa.

„Tečnost formira kapljice zato što trpi površinski pritisak. Oho imitira takvo ponašanje hvatajući tečnost u jestivu membranu od algi“, kažu tvorci.

Prema njihovim rečima, ovo je novi način pakovanja koji predstavlja alternativu plastičnim flašama.

Do formiranja Ohoa dolazi po principu gelifikacije, tehnike koja se koristi u kuvanju kada se tečnostima dodaje jestivi agens koji od njih stvari želatinastu masu.

„Konačni proizvod je jednostavan, otporan, higijenski, biorazgradiv i jestiv“, ističe Gonzales.

Više na RTS-u