Danas lopovi mogu da preseku lanac, sajlu, katanac za nekoliko sekundi i vaš prijatelj i pomoćnik u putovanjima ode u tuđe ruke. Dobra vest za vlasnike bicikli je da je osmišljen nov dizajn bicikle koji podrazumeva bravu za zaključavanje na samom dvotočkašu i za koju dizajneri tvrde da je nemoguće ukrasti.

Evo kako zaključavanje bicikle funkcioniše: donja cev rama – deo rama koji spaja prednju cev (onu kod guvernale) i sistem lanaca i zupčanika se rasklapa. Povezujući dva kraja donje cevi uz pomoć sedišta (i ključa) možete da „obmotate“ bicikl oko stuba ili drveta. Krađa bicikle bi morala da se obavi ili sečom stuba ili drveta – ili lomom nekog od vrlo bitnih delova bicikle.

Prototip se zove Yerka Projekat i dizajnirali su ga trojica studenata iz Čilea, koje je na ovu zamisao naterala upravo krađa bicikle. „Trenutno imamo samo jedan potpuno funkcionalan prototip, ali želimo da napravimo različite modele. Ram je napravljen od čelika i našeg dodatka aluminijuma. Skupljamo novac da napravimo još prototipa i malu količinu bicikli i sa time izađemo na tržište.”, kaže Huan Hoze Monsalve, jedan od dizajnera.

Više na Zelenim stranama