Sportski automobili retko kad mogu da se pohvale ekološkim motorima, međutim “kvant e-sportlimuzina” je dizajnirana da dostigne brzinu od 350km/h samo uz pomoć slane vode, a sada je napokon od Evropske unije dobila i odobrenje za vožnju po javnim putevima.

Nakon svetske premijere u martu tokom Salona automobila u Ženevi, ovih dana je potvrđeno da je tehnologija pogona na slanu vodu zvanično odobrena za evropske puteve.

Radikalni pogon “kvant e-sportlimuzine” koristi tzv. “electrolyte flow cell power” sistem kako bi obezbedio snagu za četiri motora koji se nalaze pod haubom. A ta snaga iznosi 920KS koje ovo vozilo od 2,300kg za 2.8 sekunde ubrzavaju do stotke, podjednako brzo kao i moćni Meklaren P1.

Tehnologija je slična onoj koja se nalazi u automobilima sa gorivim ćelijama, osim što se za skladištenje energije koristi slana voda. Tečnost prolazi kroz membranu između dva rezervoara stvarajući električni napon koji se skladišti i raspoređuje pomoću super kondenzatora.

Automobil ima dva rezervoara od po 200 litara u kojima nosi neophodnu vodu, a na jednom punjenju je obezbeđena autonomija od 600km.

Više na MojAuto