MOKRA GORA, 11. februara 2011. (Beta-Ecotopia) – U parku prirode Mokra Gora danas je otvoren Prvi nacionalni ekološki centar u Srbiji u koji je uloženo 450.000 evra i u kome će biti zaposleno 20 ljudi.

Centar su otvorili Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije Oliver Dulić i direktor Parka prirode Mokra Gora Emir Kusturica.

Kusturica je kazao da se centar, koji se nalazi na 1.400 metara nadmorske visine prostire na 2.200 kvadratnih metara i u njemu se nalaze učionice, vizitorski centar i 25 soba sa 60 kreveta.

On je kazao da bi centar trebao da primi prve posetioce za mesec dana kada dobije upotrebnu dozvolu.

Prema rečima Kusturice, ovaj objekat je potpuno komunalno opremljen i planski izgradjen na zaštićenom prostoru i predstavlja dokaz da je zaštita životne sredine i edukacija o tome potrebna Srbiji.

On je naglasio i da je planirano da sledeće godine pored ovog centra bude podignuta žičara dvosed koja je dobijena od Skijališta Srbije.

Dulić je kazao da je Nacionalni ekološki centar mesto koje će služiti učenicima, studentima, novinarima, državnoj administraciji i svim ljudima koji žele da nauče nešto o prirodi i kako se priroda čuva.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Srbije je najavio da će slični centri biti gradjeni u drugim delovima Srbije, jer će se na taj način omogućiti i razvoj turizma.

On je istakao i da je Nacionalni ekološki centar gradjen skromno bez luksuza.