SRBIJA godišnje ”proizvede” oko 1,8 miliona tona industrijskog otpada. Više od trećine je takozvani opasni otpad. Dakle oko 600.000 tona. Prema podacima Ministarstva, 96,7 odsto takvog otpada odlaže se na industrijskim deponijama, oko tri odsto se čuva u privremenim skladištima, dok se ispod jedan odsto prerađuje, reciklira ili se proda u zemlji.

Od petooktobarskih promena, izbor lokacije za uništavanje opasnog otpada u Srbiji predmet je predizbornih kockanja. Posle Kragujevca, Šapca, Ćićevca i Ćuprije, čiji su građani odbili ovakav pogon na svojoj teritoriji, na red su došle opštine Žitište i Svilajnac.

U najveće proizođače opasnog otpada u zemlji ubrajaju se termoelektrane sa pepelištima, fabrike raznih metala, hemijska industrija, rudarski kopovi, farmaceutska i prehrambena industrija. U Srbiji postoji i ozbiljna količina tzv. istorijskog opasnog otpada, koji je i do 20 godina uskladišten u fabrikama koje nisu imale novac za izvoz u neku od evropskih spalionica. Danas kilogram opasnog otpada košta dva do pet evra, za spaljivanje u nekoj od zemalja EU.

Više u Novostima