KULA – U Ruskom Krsturu i Kruščiću, selima u kulskoj opštini, voda iz vodovoda još od 2005. godine zabranjena je za upotrebu zbog prekomernog sadržaja arsena. Sekretar MZ Ruski Krstur Joakim Nađ kaže da je urađena studija opravdanosti za izgradnju fabrike vode koja bi, konačno, iz vodovodnih mreža ovog sela i susednog Kruščića trebalo da ukloni opasan sadržaj kancerogenog elementa.

Nađ ističe da bi buduća fabrika vode, koja bi se gradila u Ruskom Krsturu, a imala poseban rezervoar za Kruščić, bila vojvođanska smernica za odstranjivanje alarmantnih količina arsena iz kućnih slavina. Zajednička fabrika vode, za čiju će izgradnju, kaže Nađ, biti zatražena pomoć opštine Kula, pokrajine i republike, bila bi napravljena na bazi tehnologije kojom je 2007. godine u Ruskom Krsturu beogradski Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju (IHTM), prvi put u Srbiji, eliminisao višak arsena iz pijaće vode.

Kao privremeno rešenje, dok se ne izgradi fabrika vode, patentiran je uređaj koji u celini odstranjuje arsen i ostale štetne organske materije iz česmovače.

– Petoro mladih doktoranada IHTM, predvođenih dr Milkom Vidović, uspeli su da metodom koja nigde ranije nije bila primenjena svedu arsen u ruskokrsturskom vodovodu na pet puta nižu koncentraciju od dozvoljenih 10 mikrograma u litru. Sad je to visokokvalitetna voda koja bi mogla da se, kao flaširana, prodaje u trgovinama – navodi dr Ljiljana Sokolova Đokić, specijalista higijene i humane ekologije iz Zavoda za javno zdravlje u Somboru.

ARSEN-1

Uređaj IHTM zasad je instaliran samo na po jednoj česmi u Ruskom Krsturu i Kruščiću.

– Prečišćenu vodu sa česme u zgradi MZ Ruski Krstur toči dosta meštana. Oni je koriste za piće i kuvanje, a vodu iz vodovoda za pranje i kupanje – kaže Nađ.

Više u Novostima