Svi mi živimo pod velikim stresom. Ne mislim samo na nas u Srbiji, već uopšte na našu modernu civilizaciju u jurnjavi za boljim životom. Posle čitave nedelje izloženosti psihičkom naporu da ostanemo normalni, postavlja se pitanje šta je bolje raditi kada dođe vikend. Možete ostati kod kuće, sedeti, poraditi nešto  i na taj način pokušati da sredite misli i odmorite mozak. Međutim, kako se bliži nedelja veče nervoza se povećava. Užasno je kako vikend brzo prođe, a osećaj da smo se odmorili izostaje.

Druga varijanta je aktivan vikend. Ove subote odabrao sam da odem porodično sa planinarskim društvom «Vukan» na šetnju do vrha Ježevac na Homoljskim planinama. Iako ne bez kondicije odavno nismo pešačili, pa je kao i kod svih početnika postojala trema da li ćemo izdržati ovih deset kilometara. Međutim, divan dan, prijatni planinari, vodič koji se potrudio da se deca i mi početnici ne osetimo loše, učinili su da ovaj napor načinimo mnogo lakše nego što smo očekivali. Da ne pričam previše o homoljskoj prirodi (videćete na fotografijama), zadržao bi se na psihološkom efektu jer sam o tome i počeo da pišem. Svim ljudima je u krvi osvajanje vrhova. Ma kakvi oni bili, poslovni, ljubavni, fiktivni ili pravi. Osećaj koji imate kada se popnete na vrh (a Ježevac nije preterano visok – 675m) i kada udahnete vazduh koji donosi vetar dok ležite umorno zadovoljni je jedinstven. Kao što i piše na sajtu PD «Vukan» u korisnim napomenama: Brige i probleme ostavite kod kuće.

Fizički umor nadjačava psihički. A bili smo umorni. Još uvek smo. Danas kad ovo pišem vikend se bliži svom kraju, a ja se ne nerviram zbog blizine ponedeljka, već ću sačekati još koji sat i sa uživanjem zaspati zadovoljan što sam osvojio jedan mali vrh. Dakle, kontaktirajte lokalno planinarsko društvo, kupite dobre cipele i u šetnju.