“Uvek sam želeo da gajim koke”, tu izjavu čujemo bar jednom nedeljno, a obično sledi brzo posle toga “teško je”. Istina je da su koke životinje koje se od svih gajenih na farmi najlakše podižu, i sve što im treba da napreduju su voda, hrana, skroman smeštaj i malo prostora da lutaju i čeprkaju. I ne mislim da morate da živite na farmi da bi ste ih gajili, kokice mogu napredovati i u predgrađu grada, gotovo isto kao i na farmi .

Dakle, ako ste jedan od onih koji se još uvek dvoumi dali u svome dvorištu da drže kokice iznećemo vam osam razloga koji će vas nadamo se ohrabriti da se u to ipak upustite. Kada jednom to uradite bićete zauvek upecani !

zs_ZS_kok

1 . Sveža jaja!

U proseku naši pilići nose jaja šest od sedam dana svake nedelje. I da, ona su mnogo bolja od kupljenih u prodavnici! Ona su veća, svežija, i tako mnogo ukusnija od onih kupljenih.

2. Velika količina komposta!

Kokošiji stajnjak i slama koju čistimo iz kokošinjca je glavni sastojak u našoj kompostnoj gomili. Visok nivo azota njihovog stajnjaka pomaže da zagreje naše kompostne gomile, ubrza njegovo raspadanje i obezbediti mnogo hranljivih materija za našu baštu.

3. Organsko đubrivo

Pored onoga što ide u kompostnu gomilu, možete napraviti neverovatno tečno đubrivo, jednostavno u kišnicu ili odstojalu vodu razmutite kokošiji stajnjak ili kompost i njime zalivajte vašu baštu. To je odlična prihrana vaših biljaka, zaista čini čuda.

4. Bube i ostale štetočine

Koke proždiru bezbroj štetočina, kao što su vaši, krpelji, puževi … i mogu pomoći u zadržavanju njihovih populacija na minimumu . Oni takođe proždiru i mnoge larve insekata koje obitavaju u gornjem sloju zemljišta i na taj način ih iz godine u godinu održavaju pod kontrolom.

5. Druženje

Pilići zaista donose radost i zabavu, njihovo prisustvo oplemenjuje naš životni prostor, i sasvim iskreno, naša mala farma ne bi bila ista bez njih.

6. Lakoća uzgoja

Kokice su izuzetno lake za držanje. Trošimo u proseku 5 minuta dnevno da im napunimo hranilice, snabdemo svežom vodom, i prikupimo dnevna jaja . Pored toga, otprilike jednom mesečno, potrošimo i dodatnih 15 minuta da očistimo slamnatu prostirku u kokošinjcu i dodamo ga kompostnoj gomili – to je to !

Više na sajtu Zdrava Srbija