SUBOTICA – U fabrici zdrave organske hrane u Hajdukovu i prodavnici „Suncokret“ u Subotici, u vlasništvu Ivana Perčića, već 24 godine se proizvode i prodaju originalni prehrambeni, kozmetički i lekoviti artikli. Od 50 Perčićevih proizvoda najbolji je plasman na tržištu Velike Britanije, Nemačke, Belgije, Francuske, Hrvatske, Mađarske, a odatle i na drugim kontinentima, imaju puteri.

Perčić je dobio mnoga domaća priznanja, samo sa Novosadskog sajma ima 18 medalja, kao i prestižne nagrade od stranih sertifikacionih kuća. Njegovo organsko bundevino ulje je 2005. proglašeno za proizvod godine, pre sedam godina je u Engleskoj titulu najkvalitetnijeg poneo puter od bundeve, a 2009. od oraha. Planira ove godine da predstavi i konkuriše s proizvodom koji još nigde nije video, a to je puter od konopljinog semena.

radnja-1

– Najveća nagrada je kada dobijem lekarski nalaz kupca da se zahvaljujući mojim proizvodima izlečio ili je na putu izlečenja neke bolesti. Paradoks je što sam pre 28 godina imao njivu s organskom mentom i povrćem, a zakon o takvoj proizvodnji je u našoj zemlji stupio na snagu tek 2007, i to bez podzakonskih akata. Hajdukovo pored Subotice sam slučajno izabrao, ali to što sam dislociran od grada ima prednosti jer je na selu lakše naći radnu snagu i sirovine. Puno putujem i učim na primerima drugih, a to je upravo ono što našem društvu nedostaje – kaže Perčić.

Više njegovih unikatnih proizvoda bili su prvi na tržištu, kao što su sirće od nara, borovnice, maline. Prvi je počeo i da proizvodi puter od bundeve i oraha.

– Nije to nuklearna fizika, receptura i tehnologija su jednostavni. Međutim, organska proizvodnja nije jednostavna, mada sam uveren da je to budućnost, pošto je sve više otrova i štetnih stvari za koje i ne znamo da nam remete zdravlje. Imam 22 zaposlena. Organske sirovine nabavljamo od sertifikovanih proizvođača. Ta hrana prolazi kontrolu setvenog semena, znači ne može da se gaji pored puta, blizu fabrika ili voćnjaka. Nažalost, u Srbiji ima malo organske proizvodnje, nismo u stanju da imamo jednu letinu pored svog tog blaga, a siromašni smo jer smo uobraženi – kaže Perčić.

Više u Blicu