Higijenski je ispravna voda sa Hajdučke česme, Miljakovačkog izvora i javne česme u crkvi Sveta Petka na Kalemegdanu, pokazala su najnovija ispitivanja rađena ovog meseca, kazala je Ivana Ristović Ponjavić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje .

151680_bghajducka-cesma-foto-milan-ilic_f

– Voda je bezbedna za piće ako je ispravna i u pogledu fizičko-hemijskih i u pogledu mikrobioloških osobina. Zavod sprovodi redovno ispitivanje higijenske ispravnosti jednom mesečno na 15 česama tokom cele godine, a sa drugih 15, manje posećenijih, samo u periodu od marta do oktobra. Najčešće se radi o mikrobiološkoj neispravnost, jer se radi o prirodnim vodama koje se ne dezinfikuju, dok se ređe dešava da je voda fizičko-hemijski neispravna – objasnila je za Danas Ristanović Ponjavić.

Naglašavajući da se radi o objektima sa izvorskom vodom, za razliku od gradskih česmi i fontana, koje su priključene na vodovodni sistem, ona je dodala da je razlog tako lošeg stanja izvorišta to što većina objekata nema vlasnika koji bi brinuli o održavanju.

– Zbog toga sada imamo veliki broj česmi koje godinama unazad nisu uređivane građevinsko tehnički, odnosno nisu čišćene i dezinfikovane ni same česme, ni okolni prostor, pa prisustvo otpada ili izliv otpadnih voda u blizini ugrožavaju kvalitet vode – dodala je ona.

S druge strane, javne česme koje će tek početi sa radom 15. aprila, a napajaju se iz gradskog vodovoda, potpuno su bezbedne i voda sa njih može slobodno da se pije, jer prolazi isti tretman provere kao i voda koja se koristi u domaćinstvima, tvrde u JKP Beogradski vodovod. To preduzeće trenutno održava 124 česme, od čega se 117 se snabdeva vodom iz vodovoda, dok se preostalih sedam snabdeva iz prirodnih izvorišta.

– Voda iz Beogradskog vodovoda je sanitarno-higijenski ispravna i provereno dobrog kvaliteta. Kontrolu vode na česmama koje se napajaju tom vodom uporedo vrše Beogradski vodovod i Zavod. Javne česme se peru jednom nedeljno, a to podrazumeva dezinfekciju i uklanjanje grafita sa njih, a svakodnevno se i čisti smeće sa samih česmi i okolnih platoa. One najfrekventnije česme gde prolazi veliki broj ljudi, posebno u centru grada, dezinfikujemo dva do tri puta nedeljno – objašnjavaju iz gradskog Vodovoda.

više u Danasu