Akcija „Reciklaža-menjaža“ je juče, 26.12.2012.godine uspešno završena. Sve je počelo 13.09.2012.godine kada smo organizovali prikupljanje plastičnih flaša i na šta su deca sjajno odgovorila. Sakupili smo, uz pomoć požarevačkih gimnazijalaca, čitav kamion spljeskane PET ambalaže koji je otišao u požarevački reciklažni centar a deca su zadovoljna otišla kući sa JUHU čokoladicama koje je obezbedio „Bambi-Banat“ ad i edukativnim flajerima koji govore o štetnosti bacanja plastičnog otpada u prirodu i sadrže najavu za drugi deo akcije.

reciklaza-menjaza-2

Od sledeće nedelje osnovne škole su bile obaveštene da počnu sa takmičenjem u prikupljanju istrošenih baterija koje je trajalo sve do polovine decembra. Tada smo zavejanim putevima krenuli po školama i merili količinu prikupljenih baterija. U sakupljanju su učestvovale sledeće škole: OŠ „Kralj Aleksandar I“, OŠ „Dositej Obradović“, OŠ „Desanka Maksimović“, OŠ „Miloš Savić“, OŠ „Vuk Karadžić“, OŠ „Sveti Sava“, OŠ „Jovan Cvijić“ i OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“.

Rang lista sa tri škole koje su sakupile najviše istrošenih baterija izgleda ovako:

1.         OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“, Bradarac 80,8 kg

2.         OŠ „Jovan Cvijić“, Kostolac    67,1 kg

3.         OŠ „Vuk Karadžić“, Požarevac           43,9 kg

Dakle, OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“ iz Bradarca je dobila računar na poklon 21.12.2012.godine. Sponzor ovog poklona je BIS reciklaža.

Odeljenje (od svih odeljenja svih škola učesnica) koje je sakupilo najviše baterija, čitavih 37,5 kg,  i dobilo lopte (donator Zavod za javno zdravlje Požarevac) je VI1 takođe iz OŠ „Božidar Dimitrijević Kozica“. Takođe, sponzor akcije je bila kompanija „Dunav osiguranje“.

akcija-nagrade

Prikupljenih 300 kilograma istrošenih baterija je konačno otišlo u SET reciklažu koja je u ova teška vremena za kompanije njihovog profila ipak izašla u susret Udruženju građana Akcija.

Pored negodovanja zbog odnosa države i Ministarstva prema potencijalno opasnom otpadu kakve su baterije, UG Akcija ima i malu primedbu na dodelu sredstava Opštine Požarevac nevladinim organizacijama. Ova akcija je finansirana sa 15.000 dinara od strane opštine, a inače je koštala oko 170.000 dinara. Pored toga, sredstva su dodeljena za namenu štampanja plakata, flajera i majica a ne za ono što je bila suština projekta – privlačenje dece nagradama da recikliraju.

Dakle da svedemo, posle tri meseca rada zadovoljni smo postignutim uspehom kod školske dece kojima smo, nadamo se, bar malo podigli svest o razdvajanju otpada.