Gradovi Evrope bi mogli ostati bez automobila na benzinski i dizel pogon do 2050. godine. To je preliminarna odluka i vrlo radikalan i vrlo ambiciozan cilj koji je juče postavila evropska komisija.

Ovo izvršno telo koje je deo Evropske Unije, želi da 50% evropskih automobila bude bez imalo emisija štetnih gasova do 2030. godine, dok bi konvencionalna vozila bila zabranjena u svim gradovima do 2050.

Hibridni i električni automobili bi dobili svu podršku vlada Evrope kroz korake razvoja i podrške alternativnim sistemima, podsticaja kupaca i proizvođača i prilagođenih poreza.

U dokumentu se, dalje, navodi da bi svi veliki sistemi poput aerodroma, kao i sva mesta udaljena najmanje 190 km jedna od drugog, bili mnogo jače povezani železnicom, a znatno će se povećati i obim rečnog i morskog saobraćaja.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je ovakav predlog ekonomski katastrofalan. Asocijacija vozača Britanije je jedna takva institucija.

Prošle godine, Evropa je na uvoz nafte potrošila 210 milijardi evra. Nafta i njeni derivati pokrivaju 96% energetskih potreba kontinenta.

Izvor: TopSpeed