Prošlo je sedam godina otkad su Mateo i Erica Hogan, osnivači Finca Bellavista, prvi put posetili mesto u šumama Kostarike koje će postati njihov off-the-grid dom. Grupisane krošnje drveća se pružaju iznad reke Rio Bellavista (bela voda) a okružene su zelenim nijansama rastinja. Danas oni žive na tom imanju, dok mnogi posetioci i gosti povremeno uživaju u ovom raju.

Iako je najbliži grad daleko oko 2km, zajednica je samoodrživa i pored farme (finca) ima sagrađenu salu za ručavanje, odmorište na otvorenom, ranč, kupatilo, baštu za venčanja. Kompleks nastavlja da se razvija i udiše nov život u šumu sa nekoliko kuća na drvetu u izgradnji, čime se povećava ova, prva na svetu, samoodrživa savemena zajednica koja živi na krošnjama stabala.

Svaki stanovnik je u obavezi da kupi i koristi bio digestor, koji generiše struju i toplotu u procesu pretvaranja otpada u energiju, a arhitektura je optimizovana da iskoristi najbolje metode prirodne ventilacije i pasivnog prirodnog osvetljenja. Čista voda prolazi kroz imanje, a biljke i životinje žive u okolini kuća što dokazuje da osetljiva ravnoteža između čoveka i prirode može da se postigne.

fincabellavista-sustainable-treehouse-community-designboom05

fincabellevista-sustainable-treehouse-community-designboom06

fincabellevista-sustainable-treehouse-community-designboom07

fincabellevista-sustainable-treehouse-community-designboom12