Beograd, 29. jun 2013. godine – Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republička direkcija za vode i Coca-Cola Sistem uz podršku više od 350 partnera iz vladinog i nevladinog sektora i ove godine tradicionalno su obeležili međunarodni Dan Dunava. Povod za proslavu je bio i obeležavanje deset godina kampanje u Srbiji u kojoj su tokom godina ostvareni zavidni rezultati. Centralna proslava je održana na Zemunskom keju, gde je pripremljen edukativno – zabavni program za sve posetioce.

Jubilarna centralna proslava Dana Dunava 02

U okviru edukativnog programa koji je bio posvećen najmlađima, zainteresovani su mogli da učestvuju u kreativnim, likovnim i dramskim radionicama, oslikavanju drvenih čamaca, kao i da pokažu svoje znanje o Dunavu i rekama u kvizu. Takođe, svi posetioci su mogli da pogledaju i mini kolaž kojim je ukratko predstavljeno deset godina kampanje u Srbiji.

Praznik najveće evopske reke ove godine obeležava se u više od 30 gradova širom Srbije u saradnji sa više od 350 partnera. Kampanja je počela 1. juna obeležavanjem Dana reke Save i trajaće naredna tri meseca sa ciljem da dodatno edukuje građane o zaštiti reka.

„Veoma je važno da steknemo što više znanja o rekama i njihovom ekosistemu, kako bi mogli da očuvamo i racionalno upotrebljavamo vodne resurse, jer su oni od velikog značaja kako za nas, tako i za buduće generacije.  Drago nam je što iz godine u godinu brojimo sve više partnera, gradova, ali i građana koji se uključuju u kampanju i nesebično pružaju svoj doprinos u očuvanju voda. Posebno bih želelada istaknem da od svih 14 zemalja članica Međunarodne komisije za zaštitu reke Dunav, u proteklih pet godina u Srbiji se održavaju najmasovnije aktivnosti“, izjavila je Dragana Milovanović iz Republičke direkcije za vode.

Već tradicionalni deo kampanje predstavlja i studentski Eko kamp na Velikom  ratnom ostrvu, koji će, tokom jula, okupiti veliki broj mladih zaljubljenika u reke. Oni će imati priliku da kroz zanimljiva predavanja, praktičan rad i zabavu upoznaju različite aspekte životne sredine.