Zelena omladina Srbije se pridružila protestu koji je juče održan ispred kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u organizaciji neprofitne građanske inicijative Stop GMO u Srbiji. Protest je okupio građane koji žele da iskažu svoj jasan stav protiv genetski modifikovanih orgnizama i projekta koji EBRD razmatra da finansira u Srbiji.

Nažalost, iako je protest unapred najavljen kao skup svih onih koji se protive GMO bez obzira na njihova politička, verska i druga uverenja, pokret Dveri iskoristio je priliku da skrene pažnju na sebe i iznese svoj stav o presudama Haškog tribunala, pitanju Kosova i evropskim integracijama.

Zelena omladina Srbije želi da osudi ovakav potez Dveri i da se ogradi od svih izrečenih političkih zahteva koji su na nedemokratski način nametnuti učesnicima protesnog skupa. Smatramo da je na ovaj način, ne samo ugrožen ovaj skup, nego i naneta šteta celom Anti GMO pokretu, radu i ideji koju su organizatori skupa uložili u njega.

Ovom prilikom želimo da jasno ukažemo na potrebu da se problemu genetski modifikovanih organizama pristupi na nivou koji je viši od svih nacionalnih, verskih, kulturnih i istorijskih razmirica. GMO ne ugrožava samo pojedine države
i narode, već je u pitanju globalni problem koji ugrožava celokupno čovečanstvo i prirodu i u tom smeru je potrebno usmeriti borbu.

Sam protest bio je usmeren protiv Evropske banke za obnovu i razvoj koja razmatra finansiranje projekta Monsanta u Srbiji, Bugarskoj, Mađarskoj, Turskoj, Ukrajini i Rusiji. Monsanto je jedna od vodećih kompanija u svetu kada je u pitanju proizvodnja genetski modifikovanih organizama, a u Srbiji je prisutna prodajući hibride i agrohemijska sredstva.

Genetska modifikacija problematična je zbog patentnih prava na žive organizme, ugrožavanja životne sredine i biodiverziteta, nedovoljno istraženog uticaja na zdravlje, monopolističkog uticaja moćnih kompanija na male proizvođače hrane i niza drugih razloga.

Na kraju, pozivamo sve koji se protive genetski modifikovanim organizmima da se pridruže u daljoj borbi sa argumentovanim i globalno solidarnim pristupom.