Smederevo – Punih pet godina trebalo je da Dragan Bojković, diplomirani elektroinženjer iz Smedereva, od Patentnog zavoda Srbije dobije priznanje za izum, koji može da unapredi snabdevanje električnom energijom, očuva prirodu i iskoristi obnovljive izvore. Naime, Patentni zavod Srbije priznao je Bojkovićev električni generator, koji je, pre svega, pogodan za male hidrocentrale.

Elektrifikacijom zemlje vodenice su otišle u zasluženu penziju, a na mestima gde su se nalazile, uz pomoć generatora inženjera Bojkovića može da se proizvodi svima potrebna električna energija. Zbog specifične konstrukcije ovaj električni generator, kako ističe njegov tvorac, u poređenju sa standardnim generatorima, ima veću efikasnost kod hidroelektrana manjih snaga. Posebno konstruisano magnetno kolo, koje je i bilo predmet zaštite u patentnom zavodu, čini ga znatno rentabilnijim.

– Magnetno kolo je sada upola manje nego kod poznatih sinhronih generatora. Generator je dobio patent kako za jednosmernu varijantu, tako i za naizmeničnu, priča inženjer Bojković.

Institut „Jaroslav Černi“ izradio je hidrološku kartu Srbije sa lociranim područjima za moguću gradnju malih hidroelektrana. Ulaganje u ove projekte kod nas je u poslednje vreme postalo hit, pogotovu što se uložena sredstva, prema rečima inženjera Bojkovića, brzo vraćaju. Privilegovana cena iz takvih izvora sada je 9,7 evrocenti po kilovat satu. Zanimljivo je da su interesovanje za ovaj generator već pokazale neke kineske kompanije, ali i neki domaći investitori. Pored ovog generatora, inženjer Bojković ima priznate patente i za još tri pronalaska u oblasti elektrotehnike.

Kada bi se izgradile male hidrocentrale na svim mestima koji je ponudio u mapi institut „Jaroslav Černi“ sa električnom energijom, koja bi se dobila uz pomoć ovog generatora, moglo bi da se snabde 10 prosečnih gradova veličine Smedereva bez industrijske potrošnje, smatra Bojković.

Autor: A. Manić – Danas