U poslednje tri godine smo uštedeli jedan dan i baš na taj dan, Business info group je organizovala treću godišnju konferenciju Zelena Srbija u hotelu Hyatt. Konferencija je bila pod pokroviteljstvom Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja što je bilo veoma vidljivo jer su se govornici smenjivali u pohvalama zbog kandidature i pričama o tome šta se sve uradilo u sferi ekologije u Srbiji poslednje četiri godine. Sasvim sigurno dosta (jer se pre toga o ekologiji razmišljalo koliko i o svemirskom programu), ali su uspesi prilično zamagljeni aferama koje su potresale čitav mandat ministra Dulića.

Upravo je ministar otvorio konferenciju rečima da je veliki posao urađen usklađivanjem našeg zakonodavstva sa zakonima Evropske unije, ali nas još veći posao čeka u njihovoj implementaciji i u tom procesu ćemo sigurno naići na probleme i prepreke. Ministar je takođe izjavio da nam je u procesu ispunjenja standarda EU za članstvo potrebno 10,5 milijardi evra što za Srbiju znači, priznaćete, da nikad neće postati ekološka država. Ogroman posao koji nas čeka je najavio i Vensan Dežer, šef Delegacije EU u Srbiji, ali je istakao da nas čeka prijem u društvo koje je svetski lider u ekološkim promenama. Georg Rebernig, direktor Agencije za zaštitu životne sredine Austrije, potvrdio je da su direktive EU veoma skupe ali i neophodne. Trebalo bi da popravimo situaciju sa zagađenim vazduhom, zagađenom vodom, sadašnjih 60% pokrivenosti teritorije organizovanim prikupljanjem otpada mora da se značajno poveća, priroda mora da se zaštiti. Do 2030.godine moramo uložiti 5,6 milijardi evra za vodu, 2,8 milijardi za otpad i 1,3 milijardi evra za smanjenje industrijskog zagađenja. I on i Lu Brefor, direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji, su nas uveravali da će ekonomska dobit od zelene ekonomije biti od cene koštanja uvođenja ekoloških standarda. U drugom delu panel diskusije govorilo se o upravljanju otpadom i reciklažnoj industriji.

Sve u svemu, nije se čulo mnogo novih stvari već smo više obnavljali gradivo iz prethodnih godina. Izazovi koji nas čekaju su u isto vreme šansa za Srbiju, da upotrebim terminologiju političara, ali i obaveza koju će Srbija teško ispuniti ako nam neko ne pomogne.