Američki predsednik je izneo nacrt te refome u današnjem govoru u Vašingonu i izdao nekoliko naredbi kako bi izbegao spornu zakonodavnu borbu oko ekoloških i ekonomskih pitanja sa političkim protivnicima u Kongresu.

a_560x375

Predsednik je naglasio da „ne postoji jedinstveni korak koji može da izmeni efekat klimatskih promena. Medjutim, kad je u pitanju svet koji ostavljamo svojoj deci, dugujemo im da učinimo sve što možemo.“

Obama će izdati naredbu Agenciji za zaštitu čovekove sredine da sastavi nacrt oštrijih standarda za emisije štetnih gasova za nove i postojeće elektrane u roku od godinu dana i da ih sprovede ih do 2015.

Pored toga, vladini funkcioneri navode da predsednik  Obame planira da apeluje za saradnju povodom klimatskih promena sa Kinom Indijom i Brazilom, čije rastuće ekonomije koriste povećane količine energije. On je ukazao da je neophodna veća upotreba  prirodnog gasa i nuklearne energije.

U Sjedinjenim Državama predsednik Obama želi oštrije regulative u pogledu ekonomičnosti goriva za veće kamione, potom smanjenje emisija metana koji uzrokuje efekat staklene bašte koji dovodi do klimatskih promena, kao i solidniju izgradnju novih puteva i zgrada koje bi mogle biti oštećene poplavama tokom velikih oluja koje godinama pogadjaju Sjedinjene Države.

Više na VoA