Svetlost. Potrebna nam je da bismo normalno živeli svakog dana. Ali tradicionalno osvetljenje i sijalice zahtevaju struju, koja najčešće dolazi iz prljavih izvora, poput uglja. Evo nekoliko novih inovativnih ideja koje mogu promeniti rasvetu u našim kućama.

1. Day-Night lampa

DAY-NIGHT lampe imaju neverovatan dizajn i, što je najbolje od svega, njeni dizajneri žive i rade u Srbiji. To su Od-Do Arhitekti. Osvetljenje je jedan od najvećih potrošača u kući, tako da ako za njega iskoristimo solarnu energiju doći ćemo do velikih ušteda.

Ova lampa ima u sebi fotonaponske ćelije kao i bateriju u kojoj se energija skladišti do večeri.

Jednostavno iskrivite kolektore tako da iskoriste što više od sunca pa, kad se smrači, pomerite lampu i osvetlite prostor. U lampi se koriste LED sijalice i sa njima je ceo sistem jako efikasan.

Pogledajte na sajtu šta još imaju da ponude od-do arhitekti. Sjajne stvari.

2. Svetlo u delovima

LED (Light emitting diodes – Diode koje emituju svetlo) će sigurno osvetljavati domove širom sveta u narednim decenijama. Veoma su štedljive (mnogo više od fluoroscentnih sijalica) i obezbeđuju vrlo dobro osvetljenje.

Ova novotarija koju je dizajnirao Seokjae Rhee je jedna od interesantnijih u poslednje vreme. Sijalice mogu biti podešavane da bacaju svetlost samo tamo gde želite. Sijalica ima šest razdvojenih sekcija i uz pomoć daljinskog upravljača možete menjati jačinu i pravac osvetljenja.

Dizajner ima teoriju da u kućama koristimo mnogo sijalica koje su uglavnom nepotrebne. Ova jedna sijalica može biti dovoljno jaka da osvetli čitavu sobu ili samo one delove kojima je svetlo stvarno potrebno.

3. Liquileds sijalice

Jedan od najvećih izazova tehnologije osvetljenja, uključujući i LED, je što je moguće više smanjiti energiju koja se gubi zbog toplote. Obične sijalice oko 90% energije koju potroše ode na toplotu i to je ono što ih čini izuzetno neefikasnim.

Fluorescentne sijalice su mnogo bolje u “zadržavanju hladne glave”, ali ako ste ikada videli LED, znate da su daleko najbolje – hladne su na dodir. A sad, Liquileds idu dalje u borbi protiv gubitka toplote tako što proizvode svoje LED u obliku standardnih sijalica koje su pune tečnosti.

4. Cevasti krovni prozori

Ako želite da osvetlite svoj prostor prirodnim svetlom ali nije vam dostupan spoljni zid, možete da postavite cevaste krovne prozore. Kao i obični krovni prozori i ovi se postavljaju na krovu da bi osvetlili sobu prirodnim svetlom. Međutim, umesto običnog stakla, oni imaju difuzore koji rasprostiru svetlo u prostorijama. A s obzirom da postoje reflektori unutar cevi, mogu da proslede svetlo od krova u prostorije koje se nalaze nekoliko spratova niže.

5. Bik biro luster

Ako ste za malo neobičnije stvari, pogledajte luster koji je napravljen od 347 recikliranih Bic olovki. Bic Biro Chandelier u sebi ima i 347 spajalica i dizajnirala ga je španska kompanija enPieza.

Preuzeto od The New Ecologist.