Mesec dana nakon što je 500 vodećih svetskih stručnjaka za vodu objavilo upozorenje da će se za dve generacije većina čovečanstva suočiti sa nedostatkom sveže vode, istraživači su predstavili novi metod za desalinaciju morske vode, koji troši manje energije i značajno je jednostavniji od uobičajenih metoda.

Novim procesom, koji se može pokrenuti najobičnijom baterijom, eliminisana je potreba za membranom, a so i voda razdvajaju se na mikroskali, čime su izbegnuti problemi koji prate trenutne metode desalinacije.

Tehnika se zove elektrohemijska desalinacija morske vode, a proces se obavlja tako što se plastični čip ispunjen morskom vodom i mikrokanal sa dva ogranka priključe na struju malog napona, prenele su “Vesti iz sveta prirode” (Nature World News).

20100322115617-1

Na spojnici mikrokanala, ugrađena elektroda neutrališe nešto hloridnih jona iz morske vode, stvarajući zonu siromašnu jonima.

To povećava lokalno električno polje u poređenju sa ostatkom kanala, dovoljno da preusmeri soli u jedan ogranak a desalinizovanu vodu kroz drugi.

Otprilike jedna trećina stanovnika u svetu trenutno živi u područjima uz vodu, navode naučnici, dodajući da mnogi imaju pristup morskoj vodi, ali ne i infrastrukturu ili sredstva da pročiste vodu uz pomoć sadašnjih metoda.

Više u Blicu