Ivanjica – Snaga brzih planinskih reka i na njima male elektrane postaju nova šansa ivanjičkog kraja. Ovo područje, s najvećim potencijalom za izgradnju mini-hidrocentrala kod nas, poslednjih meseci privlači sve više investitora rešenih da ulažu u ovaj vid obnovljive energije. A ni u lokalnoj samoupravi ne sede skrštenih ruku – u planska dokumenta stavili su 80 lokacija za gradnju takvih elektrana u ivanjičkoj opštini, ukupnog potencijala od 50 megavata, i iskazuju spremnost za partnerstvo sa ulagačima.

Neiskorišćeni kilovati teku vodotokovima Moravice, Grabovice, Nošnice, Studenice, Golijske reke, Brusničke reke i drugih u ovom kraju. Još je pre bezmalo tri decenije o tim mogućnostima rađen katastar ovdašnjih lokacija za mini-hidroelektrane (radio ga Institut „Jaroslav Černi“), ali tek sad je došlo vreme da se zapisano u delo pretoči.

– Budući da se od tada znatno promenila hidrološka situacija i da su izgrađeni infrastrukturni objekti, a gradnja još nekih novih predviđena Prostornim planom Srbije, valjalo je taj katastar prilagoditi sadašnjem stanju na terenu. Uradili smo reviziju ovog katastra i ugrađujemo ga u Prostorni plan opštine Ivanjica koji će biti usvojen do kraja juna. Imamo 80 pogodnih lokacija za mini-elektrane i investitori iz Srbije i sveta već pokazuju interesovanje – kaže za „Politiku“ predsednik ivanjičke opštine Radomir Ristić.

Do sada je ova lokalna samouprava, nastavlja Ristić, potpisala inicijalne dokumente sa tri pravna subjekta za formiranje zajedničkih preduzeća u gradnji mini-centrala. Učinjeno je to sa jednom firmom iz Češke, s kojom će opština Ivanjica u junu formirati zajedničko preduzeće (sa učešćem lokalne samouprave od 20 odsto), pri čemu je vrednost ove investicije između 25 i 30 miliona evra. U drugom poduhvatu potpise su na dokument o partnerstvu u gradnji mini-elektrana stavili EPS i „Dunav osiguranje“ s jedne i ivanjička opština s druge strane.

Više u Politici