Na konkursu za sufinansiranje naučno-istraživačkih programa iz oblasti ekologije novac iz gradskog budžeta dobila je i organizacija Centar za razvoj prava muškaraca heteroseksualnog opredeljenja “Negovanje tradicije”.

Ta organizacija je za projekat “Fotografija i ekologija” dobila ukupno 300.000 dinara.

Zastupnik udruženja je Goran Puzić, prodekan za nastavu fakulteta Megatrend u Vršcu.

Od 59 projekata kojima su odobrena sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona dinara, četiri su oni kojima su konkurisali fakulteti Univerziteta u Novom Sadu.

Pojedinačno najviše novca dobio je Fakultet za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu (FIMEK), kome je za pet programa dodeljeno oko dva miliona dinara.

Projekti koji bi trebalo da budu realizovani ne izučavaju se u nastavnom programu FIMEK-a.

Teme kojima FIMEK planira da se bavi odnose se na sadržaj teških metala u tkivima riba, veze izmedju arktičke i severnoatlanstske oscilacije i količine padavina u Novom Sadu, merenje nivoa zagadjenja vazduha elektromagnetnim zračenjem, kao i na utvrdjivanje uticaja ljudskog faktora na sastav sedimenta na novosadskim plažama.

FIMEK je javnosti postao poznat po tome što je na njemu zvanje mastera stekao predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Slični projekti, koje su podneli stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta, koji se dugi niz godina bave problemima zaštite životne sredine, uglovnom su odbijeni.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić, koji je stavio potpis na sve ugovore iz oblasti ekologije, za Radio 021 nije želeo da komentariše rezultate konkursa, navodeći da “on samo potpisuje dokumenta”.

Izvor: Zelena Srbija