Šta biste rekli za automobil koji se nikad ne prlja? Zahvaljujući Nisanu ovo će uskoro postati realnost. Japanci trenutno testiraju hidrofobnu nanotehnologiju za farbanje automobila. Kada se premaže ovom haj tek farbom, Nissan Note postaje otporan na prašinu, blato i čak na masnu vodu. Prljavština koja se inače lepi i suši na školjci automobila sa ove farbe jednostavno sklizne kao da je u pitanju obična voda.

Nissan-Self-Cleaning-Care-2

Ovu hidrofobnu nanotehnologiju, poznatu pod nazivom Ultra-Ever Dry, prvo je upotrebio Nissan u auto industriji. Stvaranjem zaštitnog sloja vazduha između farbe i okruženja efektivno se sprečava zaustavljanje vode i blata i kreiranje mrlja na haubi, objašnjava se u Nissanovom saopštenju za štampu.

Na testiranju se ova tehnologija dobro pokazala: osujetila je kišu, blato, mraz i susnežicu da se zaustavi na automobilima. Pravo je pitanje da li će da farba da traje koliko i automobil. Za sada nema planova da se ova tehnologija uvede kao standard, ali zamislite koliku bi uštedu vode i energije donela ako milioni automobila i kamiona ne bi morali da se peru.

Izvor: Inhabitat