Na teritoriji opštine Plandište, na severoistoku Srbije, NIS je počeo izgradnju prvog vetroparka u Srbiji. Realizacijom ovog projekta će se baviti zajedničko preduzeće “NIS Energovind” u kojem NIS ima polovinu vlasničkog udela, dok je preostalih 50 odsto u vlasništvu privatnih investitora.

Radove na izgradnji otvorili su prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

vetropark

Tokom realizacije projekta na teritoriji opštine Plandište biće izgrađena 34 vetrogeneraciona uređaja čiji će ukupni kapacitet biti 102 megavata.

Kapitalna ulaganja u realizaciju projekta uključujući i izradu paketa bazne dokumentacije i neophodne dozvole, iznosiće oko 160 miliona evra.

Pri tom, obim finansijskih sredstva koji ulaže NIS neće biti veći od 23 miliona evra. Planirano je da se ostatak sume obezbedi iz sredstava koja će uložiti partneri na projektu, kao i iz kreditnih resursa.

Očekuje se da će proces izgradnje vetroparka trajati najviše 12 meseci. Po važećim zakonima Republike Srbije električnu energiju proizvedenu u vetroparku otkupljivaće Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije. Rok početka eksploatacije vetroparka zavisiće od toga kada će Vlada Srbije usvojiti tipski model ugovora o garantovanom otkupu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora.

– Pojavljivanje prvog visokotehnološkog vetroparka u Srbiji, približiće zemlju ispunjenju normi evropske energetske politike i omogućiti da se poveća udeo “zelene”, ekološki čiste energije, u nacionalnom energetskom bilansu. Proizvodeće električnu energiju iz obnovljivih izvora mi smanjujemo ekološke rizike kao i naše sopstvene troškove, što je izuzetno važno u uslovima složene ekonomske situacije. Želim da naglasim da mi uspevamo da povećamo efikasnost u prvom redu, zahvaljujući najsavremenijim tehnologijama, koje će se primenjivati tokom izgradnje vetroparka – kaže generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Više u Blicu