Republička inspekcija za zaštitu životne sredine još nije utvrdila ko je odgovoran za pomor ribe u Rasini u selu Pleš u opštini Aleksandrovac i nastaviće kontrolu potencijalnih zagadjivača, rečeno je u toj ispekciji.

“Analiza uzoraka vode uzetih nakon pomora nije pokazala prisustvo štetnih materija koje bi izazvale pomor ribe”, kazao je agenciji Beta republički inspektor za zaštitu životne sredine Dragan Nićiforović.

On je dodao da se do tih rezultata došlo najverovatnije zato što je pomor koji se dogodio pre nedelju dana kasno primećen.

Nićiforović je kazao da je republička inspekcija obišla nekoliko potencijalnih zagadjivača – Crveni Krst, dečije odmaralište u Mitrovom Polju i fabriku za punjenje mineralne vode, La Fantana, koja se nalazi pored tog odmarališta.

“Inspekcija im je naložila da sprovedu mere za sprečavanje ispuštanja fekalnih i otpadnih voda iz procesa proizvodnje u reku Rasinu kao i obavezu kvartalnog ispitivanja otpadnih voda, koju obavljaju za to ovlašćene institucije”, kazao je on.

Prema njegovim rečima, medju potencijalnim zagadjivačima koje će inspekcija kontrolisati su i centar Žandarmerije, postrojenje za preradu vode i još jedno dečije odmaralište koje se nalazi kod planine Goč.

Nićiforović je podsetio da se u gornjem toku Rasine periodicno javljaju uginuća ribe i da do toga može da dodje i zbog visokih temperatura i niskog vodostaja, kada u vodi nedostaje kiseonik.

“Rasina je salmonidna voda, odnosno voda sa visokim procentom kiseonika u kojoj baš zbog toga uglavnom žive potočne pastrmke”, rekao je on.

U proteklih mesec dana dogodila su se dva pomora ribe u Rasini – sredinom juna u gornjem toku u selu Pleš i pre nedelju dana u donjem toku reke, odnosno ispod Železničkog mosta u kruševačkom naselju Bivolje, pa do ušća Rasine u Zapadnu Moravu.

Kruševački Zavod za javno zdravlje, na zahtev gradskog ekološkog inspektora, uzeo je uzorke vode, a kako je agenciji Beta kazao načelnik kruševačke Gradske uprave Bojan Bjelanović, očekuje se da do kraja nedelje rezultati analiza budu gotovi.

Zelena Srbija