BEOGRAD, 22. februara 2011. (Beta-Ecotopia) – Nevladine organizacije apelovale su danas na vlasti u Beogradu da odustanu od planirane seče Zvezdarske šume, jer će to, kako su upozorili, povećati zagadjenje u ionako zagadjenom gradu.

“Ako se šuma bude sekla biće povećan stepen zagadjenja u ionako previše zagadjenom gradu”, saopštilo je 18 nevladinih organizacija iz Srbije, medju kojima su “EkoForum” i Udruženje zaštitimo Zvezdarsku šumu iz Beograda, Društvo za zaštitu životne sredine “Stara planina” iz Pirota i Akademsko društvo za proučavanje i zaštitu prirode iz Novog Sada.

Nevladine organizacije su ukazale da nacrt plana detaljne regulacije Zvezdarske šume neće doprineti očuvanju i unapredjenju te šume.

“Nažalost, prioritet nacrta ovog plana nije očuvanje Zvezdarske šume. Planom se bitno menja karakter šumske celine, narušava se eko sistem, smanjuju se i ugrožavaju zelene površine, a šuma pretvara u saobraćajno-stambeno-komercijalni kompleks”, ukazano je u saopštenju.

U apelu se kaže da bi seča Zvezdarske šume uzrokovala oštećenje i propadanje kuća u tom području, pucanje vodovodnih instalacija i zemljane bujice, kao i promene reljefa zvezdarskog brda.

“Gubitak šuma će dovesti i do povećanja broja slučajeva respiratornih oboljenja”, upozoreno je u saopštenju nevladinih organizacija.