Nedavno su nemačke solarne elektrane postigle svetski rekord: 22 gigavata struje za jedan dan. Ta 22 gigavata su čak 50% od ukupne potrebe nacije. Nemačka je na taj način dokazala da Sunce može biti pouzdan vodeći izvor energije – čak i u zemljama koje ne odlikuje previše sunčanih dana. Razlozi za ovaj neverovatan uspeh su:

1)      Posle Fukušime, Nemačka je odlučila da zatvori sve nuklearke i da ih zameni čistom energijom,

2)      Uvedena je fid-in tarifa – koja obavezuje distribuciju da kupuje solarnu energiju od proizvođača po fiksnoj ceni. U suštini, svako može da postavi solarne panele, priključi ih na mrežu i prodaje struju.

To takođe znači da su se Nemci složili da plaćaju skuplju, ali čistiju struju. Pitanje je da li bi u Srbiji ovakva inicijativa opstala, ali zato je i priča o zagađenju i ekologiji toliko bitna. Bar u pripremi građana da shvate da malo više novca iz njihovih džepova direktno koristi prirodi koja nas okružuje. A i nama sa njom. Naravno, možemo mi da pričamo koliko hoćemo o zagađenju ali bez prevelikog uspeha dok se u Srbiji ne uspostavi ekonomska stabilnost i jednakost. Ova ekonomska jednakost možda miriše na komunizam, ali definitivno u određenoj meri postoji u Nemačkoj (i Danskoj gde društvo takođe toleriše više energetske troškove zarad čistijeg vazduha).

Nemačka je dokazala da solarna energija nije neostvarivi san hipika, već motor koji može pokretati i najnaprednije države.

Izvor: Treehugger