U subotu je, uz pomoć Sunca i velikog entuzijazma Laleta Jankovića, predsednika Centrale – Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije, održan Beogradski dan Sunca, izložba obnovljivih izvora energija. Naravno, podršku je dalo i rukovodstvo Ade Ciganlije koje je izlagačima ustupilo na korišćenje sjajan prostor. Moto izložbe je bio «NE nuklearnoj energiji – imamo Sunce».

Na taj način je istaknuta ideja da je jedina moguća energetska budućnost naše civilizacije u obnovljivim izvorima energije. Centrala je istakla da obnovljivi izvori energije mogu da postanu šansa za Srbiju samo ako se pametno, vredno i odmah pristupi akcijama za istraživanje, razvoj i proizvodnju opreme za primenu obnovljivih izvora energije i ukoliko se u Srbiji nastavi sa praksom uvoza opreme, neprekidno ćemo gubiti korak i efekti razvoja neće biti zadovoljavajući.

Na izložbi smo mogli da vidimo čitav spektar proizvoda i tehnologija. Navešću neke:

Centrala je predstavila svoje solarne sisteme koji pored uobičajenih namena za zagrevanje sanitarne vode i proizvodnje električne energije mogu da se upotrebe i za aeraciju ribnjaka i malih jezera. Aeracija vode je neophodna leti da bi se postigao odgovarajući kvalitet vode i opstanak živog sveta u toku letnjih meseci. Sistem uz pomoć Sunca u toku dana skuplja energiju koju noću koristi da pumpom gura vazduh na dno jezera odakle difuzor taj vazduh ispušta u vodu. Druga primena Sunca koja je predstavljena je u procesu sušenja lekovitog bilja i voća. Kao dopunski izvor, solarna energija pravi uštede od 40% na godišnjem nivou.

Tera term iz Subotice je firma koja već 30 godina proizvodi i projektuje toplotne pumpe. Tvrde da primenom njihove toplotne pumpe može da se uštedi do 70% energije. Ona koristi toplotnu energiju zemlje i za grejanje kuća, a takođe, Tera term projektuje podno grejanje koje obezbeđuje ravnomernu raspodelu toplotne energije po celoj površini poda, a samim tim i stambenog prostora. Ova firma je sjajan primer koga država treba da podstiče, jer su njihove toplotne pumpe domaći proizvod, a Tera Term ima više od 100 sistema izvedenih u Srbiji i Mađarskoj.

Još jedna firma za ponos je Milinković company iz Novog Beograda, najpoznatija po energetskoj sportskoj hali sagrađenoj u Boljevcima. O svakom detalju rešenja Milinkovića se razmišljalo na održiv i praktičan način. Njihove hale se grade sa ferocementnim elementima (koje su oni patentirali) i za trećinu se manje potroši cementa i čelika. Za grejanje sale se koristi solarna i geotermalna energija i njihova potrošnja struje i energije uopšte je šest puta manja od postojećih rešenja. U halama je stalno svež vazduh, njegova vlažnost je optimalna a vrši se i jonizacija. Sajtu Ekologija su se pohvalili da su u pregovorima sa Kolubarom oko izgradnje još jedne energetski efikasne hale.

Predstavili su se i Doming i Valliant sa svojim solarnim sistemom za grejanje vode, ENEL PS sa hibridnim sistemom za napajanje baznih stanica (maketa predstavlja baznu stanicu napravljenu za potrebe Telenora), Gamex doo sa solarnim sistemom optimizovanim za upotrebu na brdsko-planinskim predelima.

Pričao sam i sa predstavnikom vranjske firme Alfa Plam o njihovoj peći na pelet koja je sjajna zamena za peći na ugalj i drva. Njihova prednost je čuvanje životne sredine jer peleti nisu štetni po zdravlje čoveka i okolinu, a da ne pričamo koliko je čistije i jednostavnije automatizovano grejanje na pelete za samo domaćinstvo. To vrlo dobro znaju oni koji se greju na ugalj.

Bili su tu i Makedonci, sa firmom Euroterm i njihovim solarnim kolektorima, američka firma DPS solar sa solarnim kolektorima u vidu staklenih cevi, Nemci sa Grammer solar solarnim vazdušnim kolektorima. Nikako ne smem da zaboravim i Vinča-solar koji ima akciju Solarne FN centrale protiv siromaštva, Udruženje inženjera Zlatna grana sa projektom postavljanja solarnih panela na stajališta GSP i moje sugrađane Elsol i Termosoll iz Požarevca i Topolovnika.

Sve u svemu, tog dana na Adi Ciganliji se mogla videti aktuelna ponuda proizvođača i uvoznika opreme za korišćenje obnovljivih izvora energije, a pogotovo Sunca. Iako se većina ponašala u trgovačkom maniru, bilo je i onih iskrenih koji su ubeđeni da nikome od njih neće procvetati posao dok država ne pređe sa lepih reči i praznih obećanja na dela i subvencije. A kad njima krene posao onda ću i ja moći da batalim komplikovane proračune o isplativosti investicije u solarni sistem za grejanje vode i verovatno sa mnogo manje razmišljanja to i da platim.

Željko Stanković