Ruski stručnjaci su razradili nove morske turbine, koje mogu da naprave radikalni preokret u korišćenju energije vetra. Nestabilnost vetrovitih vremenskih uslova – više nije problem. Novi generatori sa vertikalnom osovinom rotiranja postaće naša svakodnevnica i biće svuda prisutni, iznose naučnici svoje uverenje.

Vetar – obnovljivi izvor energije, ima naizgled beskrajne mogućnosti. U svakom slučaju u mnogim zemljama sveta ova energija se efikasno koristi. U nizu oblasti u Nemačkoj, na primer, do 40% energije proizvode upravo vetrenjače. Ali ipak razvoj proizvodnje energije sa vetrenjača nema visoku dinamiku. Razlog je veoma jednostavan: cena energije vetra je visoka, a ekološki rizik od infrazvuka je dovoljno visok. Najzad, vremenski uslovi nisu stabilni, prema tome ne može se potpuno sve prepustiti vetrenjačama. Naučnici iz Vladivostoka, na ruskoj obali Tihog okeana, ponudili su novo tehnološko rešenje. Ono će omogućiti da se izbegne niz problema u korišćenju energije vetra.

59046_vest_rusija-vesti-vostok

Većina vetrenjača imaju turbine sa osovinom u vertikalnoj ravni. To omogućava povećanje njihove efikasnosti i razmeštanje turbine visoko iznad zemlje, gde je vetar snažniji. Alternativa je vertikalna osovina, kada turbina rotira kao vrteška, blizu površine zemlje. Ranije se to smatralo neracionalnim, jer je vetar kod površine zemlje slabiji, a proizvodnja energije od turbine smanjuje se proporcionalno brzini vetra. Međutim, docent katedre tehnologije industrijske proizvodnje Dalekoistočnog federalnog univerziteta Viktor Čeboksarov i njegov tim, predlažu upravu takvu konstrukciju, a da pritom budu eleminisani nedostaci.

Cela stvar je u izboru mesta postavljanja generatora. Vladivostokski naučnici predlažu da se razmeštanje izvrši na morskoj površini: to će omogućiti povećanje snage savremenih konstrukcija 10 i više puta. „Nove konstrukcije su u prednosti zbog lokacija iznad morske površine, gde je vetar jači i stabilniji“,- ističe Viktor Čeboksarov.

– Konstrukcija vetrenjače, koju nude dalekoistočni stručnjaci, instališe se na ponton. Njenu horizontalnu stabilnost obezbeđuju lengeri na morskom dnu. U centru konstrukcije iznad vode nalazi se kula manje visine, a okolo se polako rotira rotor sa lopaticama. Energija se prenosi preko vuče na centralnu glavčinu, koja je povezana sa generatorom.

To je nešto kao niz jahti poredanih u krug, gde su lopatice – jedra. Prečnik tipskog uređaja snage 10 megavati je oko 200 metara, a raspon lopatica oko 40 metara. Za naš uređaj nema tehnoloških ograničenja za snagu. Može se konstruisati generator snage 100 megavati.

Više na sajtu Vostok