NASA je objavila svoje otkriće koje je razdrmalo čitavu naučnu zajednicu i njeno razumevanje života na Zemlji. Opšte je prihvaćeno saznanje da je svemu živom neophodan kiseonik, vodonik, azot, sumpor i fosfor da bi preživeli. Tim NASA stručnjaka je proučavanjem bakterija u Mono jezeru u Kaliforniji otkrio mikroorganizam kome arsen – element koji je toksičan za skoro sve žive organizme – menja sve delove ćelije koje u drugim organizmima formira fosfat.

Fosfor igra tri bitne uloge: sačinjava strukturu koja drži DNK i RNK zajedno, centralna je komponenta adenozin trifosfata (molekul koji prenosi energiju u ćelijama) i formira fosfolipide koji sačinjavaju zidove ćelije. Kod novog mikroorganizma – po imenu GFAJ-1 – fosfat je suvišan jer umesto koristi arsen.

Osim potpuno novog pogleda na razumevanje života, neki naučnici tvrde da ovo saznanje može mnogo značiti za razvoj zelene tehnologije. Prvo, ovaj mikroorganizam se možda može iskoristiti za čišćenje područja sa otrovnim otpadom koji se sastoji od arsena. Samo ubacite ove male organizme i oni će pojesti sav arsen. Drugo otkriće se povezuje sa zelenom energijom.

Fosfor je od suštinskog značaja za proizvodnju đubriva i deo je razloga što je etanol – koji veoma zavisi od fosfora – izbačen iz razmatranja kao izvor alternativne energije. Potrebna je ogromna količina fosfora da se odgaje usevi od kojih se dobija etanol, a fosfora je sve manje. Takođe, velike količine arsena su svuda oko nas – a ne želimo ga oko nas – pa naučnici očekuju da će da se radi na iznalaženju načina da se proizvede etanol zasnovan na arsenu. Osim toga što bi takav etanol bio dobro alternativno gorivo, usevi bi bili vrlo atraktivni jer bi zbog svoje hemijske strukture bili potpuno neinteresantni štetočinama – u prevodu: neće biti neophodni ni pesticidi ni fungicidi.

Izvor: Inhabitat