Škotsko Eg ostrvo je verovatno jedno od najzelenijih ostrva na svetu – i to ne samo zbog netaknutih predela. Ostrvce koje se nalazi blizu severozapadne obale Škotske sprovodi čitav niz održivih strategija i, u zavisnosti od vremenskih uslova, dobija do 90% energije iz obnovljivih izvora energija. Solarni paneli, vetroturbine i hidroelektrane rasute po čitavom ostrvu ispunjavaju potrebe skoro svih njegovih stanovnika.

Eigg-island-1

Ostrvljani nisu mogli da privuke velike distributere energije, pa je pored više cene struje, postojao i problem ograničenja potrošnje. Fizička lica su bila primorana da limitiraju potrošnju na 5kW u jednom trenutku, dok je za firme limit bio 10kW. Takva situacija je naterala stanovnike Eg ostrva da ekonomično koriste struju.

Zahvaljujući geografskoj lokaciji i surovim vremenskim uslovima, ostrvo koristi stalne vetrove i sunčevu energiju, a vlasti su čak instalirale besplatno grejanje u javnim prostorima i crkvama.

Eigg-island-2-537x354

1997.godine stanovnici su kupili zemljište od tadašnjih vlasnika – što čini Eg prvo škotsko ostrvo koje poseduju njegovi stanovnici. To vlasništvo i predstavlja pravu prednost, jer se stanovnici sami odlučuju da postavljaju solarne panele, vetroturbine i druge održive mehanizme.

Izvor: Inhabitat