VAŠINGTON, 25. januara 2011. (Beta-Ecotopia/AFP) – Postoje velike razlike u emisiji ugljen dioksida po glavi stanovnika u 100 gradova sveta, a metropole sa najvećim brojem stanovnika nisu automatski i najveći zagadjivači, nalazi su istraživanja objavljenog u časopisu “Ekologija i urbanizacija” (Environment and Urbanization).

Studija objavljena sinoć sprovedena je u 33 zemlje. U njoj se navodi da urbane sredine emituju oko 71 odsto ugljen dioksida koji se ispušta u atmosferu. Prema tom dokumentu, razvoj javnog prevoza i smanjenja broja individualnih automobila na putevima omogućuje da se emisije ovog štetnog gasa smanjuju.

Tako u SAD, Denver, koji ima pola miliona stanovnika, proizvodi dva puta više ugljen dioksida po osobi (21,5 tona godišnje) nego Njujork sa osam miliona stanovnika, u kome se ljudi više voze javnim prevozom nego sopstvenim kolima.

U Torontu, u Kanadi, koji ima vrlo razvijen javni prevoz, ispušta se samo 1,3 tone ugljen dioksida po stanovniku godišnje, dok se u udaljenim sredinama emituje 13 tona ugljen dioksida po stanovniku na godinu dana.

Iz istih razloga mnogi veliki evropski gradovi proizvode dva puta manje ugljen dioksida po glavi stanovnika od brojnih severnoameričkih metropola. Parižani tako proizvode 5,2 tona ugljen dioksida po osobi godišnje, a Atinjani 10,4 tone.

London takodje ispušta manje ugljen dioksida u atmosferu po glavi stanovnika nego Kejptaun u Južnoj Africi, dodaje se u studiji.