Projekat “Rekonstrukcija topionice i izgradnja fabrike sumporne kiseline” najveći je ekološki projekat na Balkanu, rekla je Zorana Mihajlović u Boru. Vlada je tu da učinimo sve da “RTB Bor” normalno funkcioniše, da imamo novu fabriku, a posebno smo razgovarali i o fabrici za vodu i o energani, istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović izjavila je  da je projekat “Rekonstrukcija topionice i izgradnja fabrike sumporne kiseline” najveći ekološki projekat na Balkanu.

Mihajlovic-Infante-Zlot-3

Ona je rekla da je ovaj projekat i za Srbiju veoma značajan, a ne samo za Bor i čitav ovaj kraj.

Mihajlovićeva je u Boru, gde je razgovarala u direkciji Rudarsko topioničarskog basena Bor sa generalnim direktorom ove kompanije Blagojem Spaskovskim o projektu “Rekonstrukcija topionice i izgradnja fabrike sumporne kiseline”, rekla da je plan Vlade i njen, kao ministra zaštite životne sredine, da se zdravije živi.

S druge strane, ne sme da se zaboravi ono što se zove napredak, privredni razvoj, rekla je Mihajlovićeva.

I kao Ministarstvo energetike i zaštite životne sredine i ja sam tu da pomognem u svakom projektu, a Vlada je tu da učinimo sve da “RTB Bor” normalno funkcioniše, da imamo novu fabriku, a posebno smo razgovarali i o fabrici za vodu i o energani, istakla je Mihajlovićeva.

Izrazila je nadu da će rok za izgradnju nove topionice biti ispoštovan i da će od proleća moći da se govori o zdravijem i čistijem vazduhu.

Mihajlović je rekla da je prethodnih dana razgovarala sa potencijalnim investitorima koji bi ulagali novac u elektroenergetske objekte u Srbiji.

Sa investitorima se razgovara, kako je navela, i o hidroelektrani “Bistrica”, “TETO” Novi Sad, kao i da se ozbiljno razgovara i sa investitorima za Hidroelektranu “Đerdap”.

“Prvo smo učinili ono što je osnova, a to je zakon i podzakonska regulativa koje nije bilo. Sada je vreme da razgovaramo sa investitorima koji u odnosu na naše planove prioriteta dolaze”, rekla je ministarka.

Više na RTS-u