Razvoj vetroelektrana igra veliku ulogu u budućnosti čiste energije. Ipak, građenje vetrenjača još uvek nosi sa sobom niz kontroverzi: od uništenja prirodnih staništa i ugrožavanja ptica i slepih miševa do stvarne efektivnosti vetra kao izvora energije. Neki čak tvrde da su vetroelektrane ružne i da kvare prirodne lepote sveta. Daćemo nekoliko primera najpoznatijih elektrana na svetu koje će same reći o svojoj lepoti i efektivnosti:

Image by Wayfinder_73

San Gorgonio Pass vetroelektrana je jedna od najvećih u Kaliforniji, i generiše 615MW struje i sastoji se od 3218 turbina.

Prva ploveća vetrenjača na svetu počela je da proizvodi struju pre nekoliko meseci i postavljena je blizu norveške obale. Ako se Hywind bude pokazao kao što je očekivano sledeće 2 godine testiranja, koncept bi mogao priobalne vetroelektrane da načini dosta efikasnijim.

Vajtli vetroelektrana je započela proizvodnju u maju ove godine i trenutno je najveća vetroelektrana u Evropi. Locirana u Škotskoj, sastoji se od 140 turbina i proizvodi dovoljno struje za 180.000 domaćinstava.

Mepl Ridž je najveća vetroelektrana u Njujorku, i locirana je u ruralnom delu okruga Luis. Radi od 2006.godine i proizvodi skoro 75% od ukupne energije Njujorka proizvedene od energije vetra.

Ovaj koncept stvara sasvim novi izgled u odnosu na tipične vetrenjače. Dizajnirao ih je student Arizona univerziteta i ovakve turbine, koje se postavljaju umesto znakova na autoputu, mogu da proizvedu dovoljno struje za manji stan pri malim brzinama vetra.

Horns Rev vetroelektrana u priobalju Danske, bila je najveća priobalna vetroelektrana na svetu 2002. godine kada je sagrađena.

Trenutni nosilac titule za najveću priobalnu vetroelektranu na svetu je počela sa radom 2008.godine blizu obale Linkolnšajra u Engleskoj. Ona proizvodi struju za 130.000 kuća.

Tehačapi Pas je još jedna od elektrana u Kaliforniji, i jedna je od najstarijih vetroelektrana koja još uvek radi.

Preuzeto od Ecoble