Ako pitamo bilo koga da nam kaže koje su najmanje životinje na planeti, većina će pomenuti ili insekte ili jednoćelijske organizme kao što su amebe. Međutim, ovde će se govoriti o onim životinjama za koje vam nije potreban mikroskop.

Uzmite kao primer ovu zmiju sa Barbadosa, tanku poput špagete i dovoljno male da stane na novčić.

Kiti slepi miš

Ovaj slepi miš poznat i kao bumbar slepi miš je najmanji poznati slepi miš na Zemlji i težak je oko 2 grama. Veoma je ugrožen zbog seče šuma na Tajlandu i Mijanmaru. Dok leti izgleda kao kolibri koji lebdi iznad lišća bambusa.

Mošusni kajman

Iako krokodilima sigurno pripada sam vrh liste strašnih životinja, od ovog kajmana se nećete uplašiti kad ga ugledate. Dugačak je samo oko 1,3m (ostale vrste su u proseku dugačke 5 metara), ali nemojte da vas to prevari. Južnoamerički mošusni kajman ume dobro da ugrize.

Večur krava

Večur krava je patuljasta krava iz Indije koja je visoka samo metar i teška oko 200 kilograma. Veoma je cenjena zbog kvalitetnog mleka koje daje. Poznata je kao idealna krava za dvorište (eto ideje umesto psa i mačke) i običaj je u Kerali u Indiji da služi kao poklon za ćerku koja se udaje.

Kolibri pčela

Mužjak ovog kolibrija je poznat kao najmanja ptica na svetu (ženka je malo veća). Živi na Kubi i težak je manje od 3 grama i dugačak čitavih 6 centimetara.

Pigmejski miš-lemur

Ovaj lemur je težak jedva šezdesetak grama. Stanovnici Madagaskara, gde on živi, su ga oduvek povezivali sa duhovima, verovatno zato što je u pitanju noćna životinja i zbog velikih očiju. Trenutno je ugrožen jer ga love i prodaju kao egzotičnu životinju.

Pigmejski morski konjic

On živi među koralnim grebenima u zapadnom Pacifiku. Visok je oko 3 cm i spada među najbolje kamuflirane ribe u okeanu. Nekada se pogrešno mislilo da se radi o mladunčetu neke druge vrste morskih konjica.

Eleutherodactylus iberia

 

U pitanju je najmanja žaba na severnoj hemisferi i mogla bi da vam stane na vrh prsta. Međutim, možda to baš i ne bi bilo prijatno iskustvo jer je obložena otrovnim alkaloidom koji parališe mišiće.

Izvor: MNN