Širom planete postoje jame koje su toliko duboke da bi mogle zgrade da stanu u njih. Godine erozija i kiselih voda su polako grickale stene i napravile rupe od čijih mračnih dubina obuzima jeza.

Đavolja jama, SAD

Duboko u srcu Teksasa nalazi se Đavolja jama u obliku zvona čiji je otvor 12×18 metara i ima pad od 40 metara. Unutar jame se nalaze brojni pećinski prolazi koji čekaju na istraživače, a turističke ture kroz poznate prolaze u Đavoljoj jami se mogu dogovoriti sa upravom parka prirode u kome se ona i nalazi. Međutim, posetioci bi trebalo da budu na oprezu: mračni tuneli su dom kolonije slepih miševa kojih ima na milione.

Zakaton, Meksiko

Neke jame su bolje za duboko ronjenje nego za skakanje. Najdublja rupa napunjena vodom na svetu je Zakaton u Meksiku i bila je neophodna NASA-in robot da bi se došlo do njenog dna. Ispod travnatih ostrva koja plutaju po površini, robot je otkrio još 339m duboke vode. U Meksiku se nalazi još 15 jama od kojih mnoge imaju neobične osobine.

Dinova plava rupa, Bahami

Jame nisu samo kopneni fenomen jer se mogu pronaći i u moru. Najdublja poznata jama pod vodom (200 metara duboka) je Dinova plava rupa – omiljeno mesto za okupljanje ronioca na dah. Decembra 2010. Vilijam Trubridž je zaronio na dah do dubine od 100 metara i postigao rekord u ronjenju bez ikakve opreme osim kanapa.

Pećina lasti, Meksiko

Ako stanete na ivicu ove provalije nećete videti da se spušta 370 metara u dubinu. Ova ogromna pećina je dovoljno velika da primi Krajsler zgradu iz Njujorka koja je visoka 320m. Mnoge ptice se gnezde na zidovima pećine i svakog jutra u krugovima izleću iz nje a u sumrak se vraćaju. Kako ljudi ulaze u nju? Padobranom.

Sima Humbolt, Venecuela

Sima Humbolt je ogromna jama, duboka 314m, koja se nalazi na šumovitoj visoravni  na Sarisarinama u Venecueli. Nastala je usred džungle usled retkog procesa koji se dešava kvarcnim stenama.

Crveno jezero, Hrvatska

Crveno jezero je krška jama ispunjena vodom koju je 1998. specijalna ekspedicija izmerila. Od vrha jame do dna jezera ima 528m, a samo jezero je duboko 281m. Ono je nastalo usled urušavanja svoda iznad jame.

Son dong pećina, Vijetnam

Jame koje se nalaze na vrhu Son dong pećine su omogućile da se stvore mini džungle u njoj. Ova pećina je velika 80×80 metara i bar 2.8 kilometara dugačka što je čini najdužim pećinskim prolazom na svetu. Jama na vrhu propušta sunčevu svetlost u pećinu tako da je prolaz preplavljen puzavicama, palmama i ostalom bujnom vegetacijom.

Velika plava rupa, Belize

Oni koji su smišljali imena za podvodne jame nisu bili previše kreativni. Poput Dinove i Velika plava rupa je podvodna pećina, s tim da joj je prečnik 305m a dubina 126m. Tamo je interesantnije ipak uzeti opremu za ronjenje i razgledati ogromne stalaktite, stalagmite i stubove koji su se formirali u periodu dok je pećina bila na suvom i iznad nivoa mora.

Izvor: Our amazing planet