Šveđanin napravio nuklearni reaktor u svojoj kuhinji

Svako od nas ima čudne komšije. Bilo da su oni koji odškrinu vrata da vas odmere dok prolazite hodnikom ili oni što toliko viču kad se svađaju da je cela zgrada upoznata sa razlozima te svađe. Međutim, siguran sam da ne biste voleli da imate u komšiluku nuklearnog fizičara – amatera. Jedan neimenovani Šveđanin je u svom stanu napravio nuklearni reaktor. A kako se saznalo za njega? Pa, sam je javio vlastima. Pozvao je i pitao da li je legalno to što je on uradio. Mogu da zamislim scenu u kojoj čovek iz Agencije za nuklearne reaktore (valjda i Šveđani imaju takve agencije) govori Aha…a gde vi beše živite?  i panično pritiska crveno dugme na kome piše “Nuklearna opasnost”.

Misteriozna iskrivljena šuma u Poljskoj

400 borova, koji liče na scenografiju SF filma, su iskrivljeni pod uglom od 90 stepeni i nalaze se u zapadnoj Poljskoj. Zasađeni su tridesetih godina prošlog veka i normalno rasli deset godina, dok se neko nije odlučio da im veštački promeni način rasta tako što ih je privukao zemlji. Ko je to uradio i zašto, ostaće misterija.

Da li su zombiji šetali srednjevekovnom Irskom? 

Arheolozi su našli dokaze koji možda upućuju na to da se Irci nekad plašili zombija. Dva tela su nađena pokopana sa velikim kamenom u ustima, što je značilo da žele da spreče te leševe da ustanu iz grobova. Tako bar kažu arheolozi. Ali jeste čudno da je još 137 kostura pronađeno i da niko od njih nije imao kamen u ustima. Zašto li su se plašili one dvojice?

Klimatska promena je dovela do rata

I pored konsenzusa među naučnicima, klimatska promena i dalje dovodi do žučnih debata u nekim krugovima. A to nije prvi put. Periodi prirodnog hlađenja i zagrevanja (nema veze sa današnjim koje je prouzrokovao čovek) su bili uobičajeni u istoriji ljudske vrste. Istoričari su optužili te periode da su krivi za nestabilnosti. Klimatske fluktuacije su igrale svoju ulogu u ratovima i gladi u preindustrijskoj Evropi. Kako? Vrlo jednostavno: poljoprivreda je slabije funkcionisala, pa je bilo manje hrane i samim tim je dolazilo do lošije ekonomije. A zna se šta se dešava kad svet puca ekonomski: krize, revolucije, ratovi…

Snimak mrtvog vanzemaljca u Rusiji

Iako snimaka NLO-a ima sve više, mrtvi vanzemaljci uvek izazivaju posebnu pažnju javnosti. Dva amatera astrobiologa (kao da uopšte postoji podela astrobiologa na amatere i profesionalce) su snimili ovaj video u Sibiru i uzburkali javnost. Na kraju su ipak priznali da je u pitanju prevara i da su vanzemaljca napravili od bajatog hleba i pileće kožice.