U četvrtak, 29. novembra u 16 časova održaće se protest ispred kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Beogradu zbog finansiranja projekta kompanije Monsanto u Srbiji.

Monsanto je multinacionalna korporacija koja posluje pre svega na tržištu semena i hemijskih sredstava za poljoprivredu, najpoznatija u oblasti industrije genetski modifikovanih organizama.

U pozivu na skup se navodi da se kroz ovaj projekat, koji Evropska banka za obnovu i razvoj namerava da odobri i finansira, Monsantu omogućava da proširi poslovanje kroz davanje kredita seljacima, što omogućava da veći broj seljaka koristi sve Monsantove proizvode.

Postavlja se pitanje zašto EBRD podržava jednu od najmoćnijih svetskih korporacija u oblasti agrohemijskog tržišta što će im omogućiti da preko zajmova i prodaje patentiranog semena dovedu poljoprivrednike u dužničko ropstvo.

157 Nevladinih organizacija iz celog sveta ove nedelje šalju pismo menadžmentu EBDR u kojem navode da su protiv odobrenja finansijske pomoći za Monsanto i pozivaju banku da umesto što promoviše industrijsku proizvodnju, podrži male samoodržive farme koje čuvaju biodiverzitet.

Zelena omladina Srbije pridružuje se ovom protestu koji je pokrenula neprofitna građanska samoinicijativa Stop GMO u Srbiji.

Shvatamo da u borbi protiv genetski modifikovane hrane postoje akteri sa različitim ideologijama, koje su često kontradiktorne zelenoj ideji koju promoviše Zelena omladina Srbije. Ipak, s obzirom da je u pitanju građanska nestranačka samoinicijativa koji okuplja više inicijativa i organizacija odlučili smo da mu se pridružimo i iznesemo i svoj stav.

U skladu sa tim, pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže u četvrtak, 29. novembra u 16 časova u Bulevaru Zorana Đinđića 64a.