Sekvoja nacionalni park u Kaliforniji u Sjedinjenim Američkim Državama – šuma koja je dom najvećim i najstarijim živim bićima na zemlji – gigantskim crvenim sekvojama, takođe je i najzagađeniji nacionalni park u SAD.

– Nivoi ozona ovde su u nivou gradova poput Los Anđelesa. To jednostavno nije u redu – rekla je Emili Šref iz neprofitnog Udruženja za očuvanje nacionalnih parkova.

Znaci postavljeni u centru za posetioce upozoravaju goste kada nije bezbedno da krenu u šetnju. Na veb sajtu vlade nalaze se upozorenja upućena onima koji bi želeli da se zaposle u Sekvoja nacionalnom parku – da je to nezdrava radna sredina. Radnici u parku svake godine prolaze kratak kurs o tome kakvu štetu zagađenje može da nanese njihovim plućima i srcima.

Udisanje ozona u velikim količinama, čak i kratkotrajno, može da izazove plikove na plućima kao ultraljubičasti zraci na koži, slažu se naučnici. Ozon u višim slojevima atmosfere štiti ljudsku kožu, odbijanjem štetnog ultraljubičastog zračenja, ali ozon u prizemnim slojevima predstavlja ključnu komponentu smoga.

– Ako se ovo dešava u nacionalnom parku koji čak i nije blizu gradskih oblasti, šta mislite da se dešava u vašem dvorištu? – upitala je Eni Esperanca, naučnica iz Sekvoja nacionalnog parka, koja već 30 godina prati kvalitet vazduha u njemu.

Šumski požari proizvode jedan deo zagađenja, ali najveći deo dolazi iz Doline San Hoakin u kojoj se nalaze dva najprometnija kalifornijska autoputa, koridori za teretne vozove, fabrike za proizvodnju hrane i desetine hiljada traktora dizelaša.

Više u Blicu