Na zapadnim obronicima ove planine je noćas i dalje besneo požar koji se širio prema hidroakumulaciji Zaovine. Počinje evakuacija stanovništva iz sela Oštrelj na Mokroj Gori, izjavio je sinoć zamenik načelnika sektora za vanredne situacije Đorđe Babić. Na padinama Suvobora se ponovo razbuktao požar koji je sinoć stavljen pod kontrolu.

– Počinjemo evakuaciju i na terenu su pored vatrogasaca i pripadnici žandarmerije – kazao je Babić agenciji Beta.

On je rekao da je teško precizno reći kolika je površina požara koji je zahvatio Taru, kao i da će spasilačke ekipe učiniti sve da stanovništvo bude na sigurnom.

Stihija koja je tutnjala zapadnim obroncima na granici prema BiH, usled jakog vetra, rasplamsala se na nekoliko strana. Požar je zahvatio i padine prema Mokroj Gori i pojas prema hidroakumulaciji Zaovine.

Zlatan Jovanović, predsednik opštine Bajina Bašta, procenjuje da je plamen progutao najmanje hiljadu hektara Tare, područja uglavnom pod gustom borovom šumom.

Protiv branilaca Tare urotio se i jak vetar, a ni prognoze meteorologa ne idu na ruku braniocima ove planine jer nema nagoveštaja da će uskoro pasti preko potrebna kiša.

Požar koji se večeras ponovo razbuktao u čačanskom selu Gornja Gorevnica, u zaseoku Mandići, u blizini seoskog groblja, stavljen je pod kontrolu oko 22.30 časova, rekao je sinoć agenciji Beta načelnik sektora za vanredne situacije u Čačku Dragiša Broćić.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić je rekao da požari bukte i u okolini Zaječara, gde će, takođe, biti upućen jedan od aviona da pomogne u lokalizaciji.

Štab za vanredne situacije Zaječara proglasio je vanrednu situaciju zbog velikog požara na Vrškoj čuki, pa su za gašenje požara na raspolaganju sva komunalna preduzeća i službe.

Više u Blicu