Elon Mask, četrdesetogodišnji vizionar i multimilioner, odlučan je u svojim namerama da električne automobile što više približi običnim korisnicima. Najnovija ideja je da demonstrira da električni automobili mogu da funkcionišu i u realnom svetu, pa je njegova kompanija Tesla najavila svoju mrežu superpunjača električnih vozila.

Razlika je u količini struje koju superpunjač može da smesti u bateriju Teslinog modela S. Trenutno je u pitanju 100kW, a Mask tvrdi da će uskoro dostići i 120kW. To je 4-5 puta više snage nego kod današnjih punjača, a to znači da za pola sata može da se doda 200 kilometara putovanja u automobil Tesla S. „Superpunjači se postavljaju na mesta na kojima se inače staje: restorani i kafići pored puta, šoping centri. Znači parkiraj se, priključi se i idi da nešto prezalogajiš. S model je spreman kad se vratiš.“

Superpunjači će imati na sebi solarne panele koji će proizvoditi više struje nego što će automobili trošiti, pa će se ona ubacivati u mrežu. Dakle, punjenje automobila na stanicama superpunjača biće besplatno, i ostaće besplatno zauvek, bar tako tvrdi Mask.

A on se ne šali. Ove izjave nisu samo suvoparne najave koje će se ostvariti ko zna kad. Sasvim tajno, Tesla kompanija je sagradila 6 ovakvih stanica u Kaliforniji koje zaista funkcionišu, pa nam to daje za pravo da verujemo da će se Elonu Masku jednog dana ostvariti san o mreži superpunjača prvo širom Amerike, a onda i sveta.